image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Jarmuż poznałam dopiero 2 tygodnie temu, a okazuje się, że to samo zdrowie, choć czasami ciężko go zdobyć. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i znany był już w starożytności. Zawiera silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, bogaty jest żelazo, wit. K i C. Chrupmy jarmuż na zdrowie! Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska.

Chipsy z jarmużu
chipsy jarmużowe

kilka liści jarmużu
2-3 łyżki oliwy lub oleju
łyżeczka papryki słodkiej lub curry
szczypta soli
Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać twardą łodygę, a następnie liście porwać na mniejsze kawałki.
Rozłożyć liście na papierze do pieczenia.
Olej wymieszać z przyprawami.
Pędzelkiem silikonowym rozsmarować olej na każdym listku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. przez około 6 minut – aż będą chrupkie, przy użyciu termoobiegu mogą robić się jeszcze szybciej chrupkie.
chipsy jarmużowe

chipsy jarmużowe

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.