Widziałam ten pomysł w sieci w różnych wariacji i stwierdziłam, że też go dla Was przygotuje, bo to szybki pomysł na przekąskę na świąteczny stół. W wersji wytrawnej choinki są z boczkiem i żurawiną, a w wersji słodkie z cynamonem.
Choinki z ciasta francuskie na wytrawnie i słodko

- opakowanie ciasta francuskiego XXL
- kilka łyżek konfitury żurawinowej
- opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach
- cukier
- cynamon
- jajko
- oliwki
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 3-4 cm. Na połowę ciasta rozsmarujemy żurawinę i na paski z żurawiną nakładamy po plastrze boczku. Drugą część ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Ciasto poskładać na kształt choinki jak na zdjęciu i powbijać w nie patyczki do szaszłyków. Z wierzchu posmarować choinki rozmieszanym jajkiem, żeby się ładnie zezłociły. Ułożyć na płasko na papierze do pieczenia i piec przez 25 minut w temp. 180 st.C.


