image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ból przeplata się.
Ze szczęściem.
Igrają z nas.
Jabłkowe odwracanki
„Wypieki” Anneka Manning
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
opakowanie ciasta francuskiego
żółtko
cukier kryształ
nadzienie:
3 jabłka
pół szklanki rodzynek
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki wody
łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Wszystkie składniki nadzienia wrzucić do garnka i dusić pod przykrywką 10 minut.
Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty, aż płyn odparuje.
Przełożyć do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wykrajać kółka, a każde kółko rozwałkować na owal.
Na połowę każdego kółka kłaść nadzienie i delikatnie zlepić brzegi.
Każde ciastko z wierzchu posmarować rozmieszanym żółtkiem i posypać cukrem kryształem.
Ostrym nożem zrobić po 2 nacięcia na ciastkach.
Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pec w 200 st. C przez około 30 minut aż się zrumienią.
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem

13 Replies to “Ciasteczka francuskie z jabłkiem”

  1. Arnika says: 31 stycznia 2013 at 10:30

    Wyglądają pysznie!

  2. Nemi says: 31 stycznia 2013 at 14:12

    Słodkie maleństwa i jak prosto można je przygotować:)

  3. Kamciss says: 31 stycznia 2013 at 15:33

    Mmm same pyszności 🙂

  4. Helen says: 31 stycznia 2013 at 16:17

    Często kupuję takie ciasteczka na wagę, pyszne są.

  5. Olimpia Davies says: 31 stycznia 2013 at 18:52

    Takie słodkie maleństwa umilić mogą każdy dzień:-)

  6. ullinek says: 31 stycznia 2013 at 19:22

    świetne! Z pewnością wypróbuję 🙂

  7. DominikaD says: 31 stycznia 2013 at 19:29

    Pycha 😉 Idealne do podjadania w trakcie nauki!

  8. gin says: 31 stycznia 2013 at 20:10

    Pychotki – uwielbiam ciasto francuskie z owocami 🙂

  9. MartynCia ^^ says: 31 stycznia 2013 at 20:54

    urocze 🙂 poproszę kilka pocztą!

  10. asiathinksthings.com says: 4 lutego 2013 at 05:39

    świetne! 🙂 bardzo lubię różne wariacje na temat ciasta francuskiego 🙂 Pozdrawiam, Asia

  11. Anonimowy says: 15 grudnia 2013 at 00:08

    w trochę innej formie, ale ciągle pyszne 🙂
    http://images64.fotosik.pl/479/d8cb742099e3361c.jpg
    pozdrawiam kamila 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.