Zabiegany dzień.
Z serii kolejny.
Ciasteczka zapałki
150 gram margaryny (Mleczna Z.T.Bielmar)
70 gram cukru pudru
żółtko
230 gram mąki krupczatki
szczypta soli
+ mleczna czekolada
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać żółtko, mąkę, sól i zagnieść.
Ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić w zamrażalce przez 30 minut.
Wyjąć i rozwałkować na placek o grubości 3-5mm.
Wycinać paseczki na kształt zapałek.
Ciasteczka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C aż będą rumiane.
Zostawić do ostudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Każdy czubek ciasteczka zanurzać w czekoladzie.
Przełożyć na papier do pieczenia, wstawić do lodówki na czas zastygnięcia czekolady.
W ramach testowania margaryn marki Z.T. Bielmar wykorzystałam w tym przepisie margaryny mlecznej z dodatkiem ukwaszonego mleka.
Uwielbiałam te ciacha jak byłam trochę mniejsza ! Teraz przyszedł czas, bym zrobiła je sama 😀
szkoda że ich wcześniej nie znalazłam,szukałam dzisiaj w domu zapałki żeby grilla podpalić a tu proszę u Dusi są zapałki
ale świetny pomysł:)
Pycha ciasteczka :>
Ale fajne cisteczka!