Czerwone porzeczki kojarzą mi się z krzaczkami na działce dziadka. Jako dziecko nie lubiłam tych owoców, również przez to, że krzaczki obsiadane były skorki, czyli pospolicie nazywane szczypawice. Dziś w cieście smakują fantastycznie, są kwaskowate i przełamują słodycz ciasta. Polecam Wam również ciasto z porzeczkami i bezą oraz drożdżowe bułeczki z porzeczkami.

Puszyste ciasto z porzeczkami

1,5 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka czerwonych porzeczek + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puszystą i jasną masę.
Strużką dolewać olej i dalej miksować.
Przesiane mąki z proszkiem dodać do ciasta i ręcznie łopatką wymieszać.
Porzeczki oderwane od gałązek wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć porzeczki.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st. C.

5 Replies to “Ciasto z porzeczkami”

  1. amandaricci.butikzprzepisami says: 1 sierpnia 2016 at 11:02

    Fajne ciacho, cudownie wygląda – jakie musi być pyszne 🙂

  2. *Nataleczka* says: 1 sierpnia 2016 at 11:19

    U nas też często króluje.

  3. MeCooks says: 1 sierpnia 2016 at 17:49

    Super pomysł na ciasto, nie używałam jeszcze porzeczek do pieczenia w tym roku chyba czas najwyższy.

  4. nela says: 2 sierpnia 2016 at 06:01

    mniami, aż tu poczułam zapach <3

  5. gin says: 15 sierpnia 2016 at 14:27

    Ja czerwone porzeczki lubiłam zawsze, za czarnymi nie przepadałam. Do ciast oba rodzaje nadają się doskonale 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.