image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ogłaszam, że dzisiejszy post ma numer 1000 i jest to moje małe święto, więc zapraszam na ciasto, tym bardziej, że jest siódmy dzień miesiąca – czyli takie nasze małe święto z Pawłem :).
Ciasta z warzywami zawsze mnie pozytywnie zaskakują. Przepis na ciasto ze szpinakiem już jakiś czas miałam zapisane w notesiku, ale bałam się go zrobić. Nie wierzyłam, że bez dodatku barwnika wyjdzie zielone, a jednak się udało i jest to przepyszne ciasto! Niezwykle wilgotne, a dzięki kremu z mascarpone po prostu rozpływa się w ustach. Wygląda niczym leśny mech – a więc idealnie wpasowuje się w mój cykl „biolog w kuchni„. Inne ciasta z warzywami:
Ciasto ze szpinakiem – Leśny Mech
ciasto szpinakowe, przepis na ciasto ze szpinakiem, przepis na ciasto szpinak, ciasto szpinak, ciasto leśny mech

450 g mrożonego szpinaku
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mascarpone
granat
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody.
Zmiksować jajka z cukrem, a następnie ciągle miksując strużką wlewać olej.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Dodać odsączony szpinak i całość wymieszać łyżką.
Piec w okrągłej formie o średnicy 22 cm. przez godzinę w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch – tą wypukłą część, wyrównać. 
Odciętą część ciasta drobno pokruszyć.
Mascarpone bardzo delikatnie zmiksować z cukrem waniliowym.
Masę wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać okruszkami ciasta, które zostały odcięte.
Granata przeciąć na pół i wydrążyć nasionka.
Nasionkami granatu posypać ciasto.

Print Friendly and PDF

ciasto szpinakowe, przepis na ciasto ze szpinakiem, przepis na ciasto szpinak, ciasto szpinak, ciasto leśny mech
ciasto szpinakowe, przepis na ciasto ze szpinakiem, przepis na ciasto szpinak, ciasto szpinak, ciasto leśny mech

ciasto szpinakowe, przepis na ciasto ze szpinakiem, przepis na ciasto szpinak, ciasto szpinak, ciasto leśny mech

12 Replies to “Ciasto ze szpinakiem”

  1. teenager ;) says: 7 kwietnia 2014 at 14:04

    piękne to ciacho! ma świetny kolor, a smak pewnie wcale nie gorszy 🙂 gratuluję już 1000 posta!

  2. Maggie says: 7 kwietnia 2014 at 14:15

    Tydzień temu piekłam na urodziny brata – przepyszne ciasto. A zdziwienie gości gdy usłyszeli co właśnie zjedli – bezcenne!

  3. Bakalland S.A. says: 7 kwietnia 2014 at 14:29

    Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne 🙂 Co prawda to nie przejdzie, ale na pierwszy rzut oka widać, że to nie będzie trudne zadanie. Wkrótce więcej możliwości dla blogerów na naszym fanpage'u, zachęcamy do odwiedzania, chętnie damy szansę promocji bloga na naszych łamach.

  4. Shine Rose says: 7 kwietnia 2014 at 15:43

    Widziałam już to ciasto ale zawsze myślałam , że dodawany jest barwnik 😮

  5. Majana says: 7 kwietnia 2014 at 19:40

    Ciasto wygląda doskonale Dusiu! 🙂

  6. motocykle says: 8 kwietnia 2014 at 06:35

    ciasto ze szpinakiem :O wygląda nieźle ale nie jadłam jeszcze ..

  7. Anonimowy says: 18 kwietnia 2014 at 13:51

    ono jest słodkie?

    1. Dusia says: 19 kwietnia 2014 at 15:27

      po cukrze w składnikach widać, że tak 🙂

  8. Kuchnia Ilony says: 17 listopada 2014 at 18:17

    Jest obłędne, moja mama robiła kilka tygodni temu. Jeżeli, ktoś nie został poinformowany, z całą pewnością nie bedzie wiedział, że to szpinak 🙂
    Dusia GRATULACJE!

  9. Anonimowy says: 28 grudnia 2014 at 23:17

    obłęd!!!!!!!!! kocham TEN PRZEPIS:)

  10. Kornatka says: 4 kwietnia 2015 at 05:38

    Rewelacja! Jak tylko naprawię lub niestety nabędę nowy mikser, to coś czuje, że z kuchni za szybko nie wyjdę 😉

  11. Marzena says: 21 grudnia 2015 at 18:21

    ostatnio jadłam, pyszny.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.