Ogłaszam, że dzisiejszy post ma numer 1000 i jest to moje małe święto, więc zapraszam na ciasto, tym bardziej, że jest siódmy dzień miesiąca – czyli takie nasze małe święto z Pawłem :).
Ciasta z warzywami zawsze mnie pozytywnie zaskakują. Przepis na ciasto ze szpinakiem już jakiś czas miałam zapisane w notesiku, ale bałam się go zrobić. Nie wierzyłam, że bez dodatku barwnika wyjdzie zielone, a jednak się udało i jest to przepyszne ciasto! Niezwykle wilgotne, a dzięki kremu z mascarpone po prostu rozpływa się w ustach. Wygląda niczym leśny mech – a więc idealnie wpasowuje się w mój cykl „biolog w kuchni„. Inne ciasta z warzywami:
Ciasto ze szpinakiem – Leśny Mech
450 g mrożonego szpinaku
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego domowego
granat
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody.
Zmiksować jajka z cukrem, a następnie ciągle miksując strużką wlewać olej.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Dodać odsączony szpinak i całość wymieszać łyżką.
Piec w okrągłej formie o średnicy 22 cm. przez godzinę w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch – tą wypukłą część, wyrównać.
Odciętą część ciasta drobno pokruszyć.
Mascarpone bardzo delikatnie zmiksować z cukrem waniliowym.
Masę wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać okruszkami ciasta, które zostały odcięte.
Granata przeciąć na pół i wydrążyć nasionka.
Nasionkami granatu posypać ciasto.
piękne to ciacho! ma świetny kolor, a smak pewnie wcale nie gorszy 🙂 gratuluję już 1000 posta!
Tydzień temu piekłam na urodziny brata – przepyszne ciasto. A zdziwienie gości gdy usłyszeli co właśnie zjedli – bezcenne!
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne 🙂 Co prawda to nie przejdzie, ale na pierwszy rzut oka widać, że to nie będzie trudne zadanie. Wkrótce więcej możliwości dla blogerów na naszym fanpage'u, zachęcamy do odwiedzania, chętnie damy szansę promocji bloga na naszych łamach.
Widziałam już to ciasto ale zawsze myślałam , że dodawany jest barwnik 😮
Ciasto wygląda doskonale Dusiu! 🙂
ciasto ze szpinakiem :O wygląda nieźle ale nie jadłam jeszcze ..
ono jest słodkie?
po cukrze w składnikach widać, że tak 🙂
Jest obłędne, moja mama robiła kilka tygodni temu. Jeżeli, ktoś nie został poinformowany, z całą pewnością nie bedzie wiedział, że to szpinak 🙂
Dusia GRATULACJE!
obłęd!!!!!!!!! kocham TEN PRZEPIS:)
Rewelacja! Jak tylko naprawię lub niestety nabędę nowy mikser, to coś czuje, że z kuchni za szybko nie wyjdę 😉
ostatnio jadłam, pyszny.