Cukinia smażona
cukinia
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek w proszku
Cukinie obrać ze skórki (ale nie trzeba) i pokroić na grubsze plasterki.
Panierować kolejno w rozbełtanym jajku z przyprawami, potem w bułce tartej (nawet dwukrotnie).
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Odsączyć na papierze z tłuszczu.
Mnie nie zachwyciło, za to domowników tak 🙂
Kiedy cukinie u mnie na ogródku rosły bardzo często panierowaną robiłam … może w przyszłym roku wróci na moje grządki to pyszne warzywko.
Wiedziałam, że jak do Ciebie zajrzę to znajdę jakiś pomysł na błyskawiczną przekąskę 🙂 Nada się na dzisiejszy wieczór 😉 Ostatnio zaczęłam się podpytywać ludzi – na czym smażysz? Tzn widzę, że olej, ale rzepakowy? Się naczytałam ostatnio o tłuszczach i teraz mam małego fioła na tym punkcie 😉 Zdziwiłam się, że rzepakowy ma tyle właściwości zdrowotnych, do tej pory go nie doceniałam…
Wtedy jeszcze smażyłam na zwykłym oleju, rzepakowy jak najbardziej się nada, oliwa również, ale ja za nią nie przepadam.