image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Cukinia smażona
cukinia
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek w proszku
Cukinie obrać ze skórki (ale nie trzeba) i pokroić na grubsze plasterki. 
Panierować kolejno w rozbełtanym jajku z przyprawami, potem w bułce tartej (nawet dwukrotnie).
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Odsączyć na papierze z tłuszczu.
Mnie nie zachwyciło, za to domowników tak 🙂 

3 Replies to “Cukinia.”

  1. damurek says: 25 grudnia 2010 at 11:04

    Kiedy cukinie u mnie na ogródku rosły bardzo często panierowaną robiłam … może w przyszłym roku wróci na moje grządki to pyszne warzywko.

  2. konczita says: 31 grudnia 2011 at 07:57

    Wiedziałam, że jak do Ciebie zajrzę to znajdę jakiś pomysł na błyskawiczną przekąskę 🙂 Nada się na dzisiejszy wieczór 😉 Ostatnio zaczęłam się podpytywać ludzi – na czym smażysz? Tzn widzę, że olej, ale rzepakowy? Się naczytałam ostatnio o tłuszczach i teraz mam małego fioła na tym punkcie 😉 Zdziwiłam się, że rzepakowy ma tyle właściwości zdrowotnych, do tej pory go nie doceniałam…

  3. Dusia says: 31 grudnia 2011 at 10:54

    Wtedy jeszcze smażyłam na zwykłym oleju, rzepakowy jak najbardziej się nada, oliwa również, ale ja za nią nie przepadam.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.