Są przepisy, do których zbieram się latami w zasadzie nie wiedzieć czemu. Cynamonowe bułeczki to właśnie taki przepis, który czekał chyba 2 lata do sprawdzenie. Nie czekajcie tak długo jak ja, bo cinnamon rolls to coś pysznego. Delikatne i puszyste rozpływające się w ustach, genialne na ciepło, ale świetne też na drugi dzień na śniadanie ze szklanką mleka. Zapraszam Was na przepis na cynamonowe bułeczki Dusiowe – z dedykacją dla wszystkich czekających z mojego Instagrama

Cynamonowe bułeczki (cinnamon rolls)

3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
3 jajka (jajko i 2 żółtka)
szczypta soli
1/4 kostki masła (50 g)
opakowanie suszonych drożdży
nadzienie:
ok. pół kostki masła lub trochę mniej
ok. 3 łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru trzcinowego
opcjonalnie:
do posmarowania białko 
do posypania cukier perlisty
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli.
Wymieszać, odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą.
Drożdże wlać do przesianej mąki, dodać 1 jajko i 2 żółtka oraz masło i wyrobić sprężyste ciasto. 
Przykryć miskę z ciastem ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość – moje potrzebowało 1 godz.15 minut). 
Zagnieść ponownie, podzielić na 2 części i każdą wywałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. 
Placki posmarować masłem przygotowanym do nadzienia oraz posypać cukrem trzcinowym i cynamonem (tyle ile lubicie). 
Zawinąć prostokątne placki w roladki, które następnie pokroić na około 5 cm paski w poprzek. 
Ułożyć bułeczki na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. 
Po tym czasie można posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym (możecie ten krok pominąć, a po upieczeniu bułeczki ozdobić lukrem). 
Bułeczki piec przez 20 minut w temp. 180 st.C.

Print Friendly and PDF

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.