Najlepszy do dekorowania – pięknie biały i lśniący. Idealny do pierniczków i dekorowania wszelakich ciasteczek.
Lukier królewski
białko
około szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
barwniki (opcjonalnie)
Wymieszać białko z cukrem pudrem (i opcjonalnie sokiem z cytryny).
Zmiksować całość mikserem przy użyciu najmniejszej mocy, aż nie będzie grudek.
Lukier do drobnych dekoracji i napisów musi być gęsty, nie lejący, więc jeśli trzeba to dodaj cukru pudru (do wypełnień całej powierzchni powinien być lejący).
Jeśli chcemy lukier podzielić można na kilka porcji i wymieszać z barwnikami.
Pierniczki i ciasteczka dekorować rękawem cukierniczym/szprycą z tylką (końcówką) o niewielkiej okrągłej średnicy, można użyć też rożka z papieru do pieczenia z uciętym końcem.
Jeśli dekorujecie całą powierzchnię to najpierw gęstym lukrem obrysuj ciasteczko, poczekaj aż lukier zastygnie na ciastku, dodaj kilka kropel wody do lukru w misce i wypełnij rzadszym wnętrze ciastka (chociaż ja lubię jak lukier rozlewa się po za ciasteczko, tak rustykalnie to wygląda).
Przyklejacie dowolne ozdoby.
Udekorowane ciasteczka układam na kratce do zastygnięcia lukru.
a znasz może jakieś naturalne barwniki? żeby nie używać tych przepełnionych chemią…
próbowałam barwić syropem z malin, sokiem z buraka, zielony z odciśniętego szpinaku – te kolory nigdy nie będą intensywne. barwniki nie zawierają aż tyle chemii, dodajesz tylko szczyptę! zdecydowanie więcej barwnika jest np. w jogurtach, więc bez obaw o zdrowie. a taki barwnik sypki nie zmienia smaku lukru na szczęście
dzięki za odpowiedź 🙂
Nie ma za co, zawsze służę pomocą 🙂 Wesołych Świąt!