image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Mój tegoroczny udany eksperyment to smażone pierogi z kapustą i grzybami, które idealnie pasują do czerwonego barszczu wigilijnego. Podczas przygotowywania zwykłych pierogów z kapustą i grzybami odłóżcie kilka do smażenia. 
Smażone pierogi z kapustą i grzybami
 smażone pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami przepis, przepis na smażone pierogi

3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
olej do smażenia
Rozpocząć od przygotowania dzień wcześniej kapusty z grzybami – jak zrobić farsz dowiesz się tu.
Kiedy farsz jest gotowany przygotować ciasto na pierogi (jak je zrobić przeczytasz tutaj).
Farsz odcisnąć z nadmiarów płynów lub pozostawić na sitku do odcieknięcia.
Z ciasta wykrajać kółka, łyżeczką nakładać farsz, zlepiać brzegi. 
W między czasie rozgrzać olej.
Wrzucać pierogi na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na złoto. 
Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażone pierogi idealnie smakują z czerwonym barszczem.
smażone pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami przepis, przepis na smażone pierogi

smażone pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami przepis, przepis na smażone pierogi

4 Replies to “Smażone pierogi z kapusta i grzybami”

  1. Aga w kuchni says: 23 grudnia 2014 at 14:07

    chyba będę na Wigilii u Ciebie 🙂

    1. Dusia says: 23 grudnia 2014 at 19:51

      talerz dla niezapowiedzianego gościa będzie czekał 🙂

  2. Majana says: 23 grudnia 2014 at 19:53

    Uwielbiam pierogi. Smażonych nie robiłam, zawsze gotowane.
    A potem można odsmażyć, mniam.

    1. Dusia says: 23 grudnia 2014 at 20:17

      Widzisz ja odsmażanych nie lubię, gotowane lub smażone od razu 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.