Oddzielny wpis poświęcam na przepis na ciasto na pierogi, moje jest bez jajek. Pierogi przygotowuję z przepisu, który dostałam od Mamy mojej koleżanki, a jest to przepis na ciasto zaparzane. Przed świętami warto przygotować zapas pierogów z kapustą i grzybami.
Ciasto na pierogi (zaparzane, bez jajek)
3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
Do misy przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło (można dodać olej).
Wymieszać.
Zagotować wodę i wrzącą dodać do miski – w tym momencie najlepiej zacząć już ugniatanie ciasta przy użyciu miksera z hakami, jeśli nie macie takiej możliwości to weźcie drewnianą łyżkę i przemieszajcie ciasto, poczekajcie aż się trochę wystudzi (bo wcześniej będzie bardzo gorące) i zagniatajcie ręcznie. Stosowałam obie metody, ale z mikserem idzie sprawniej zdecydowanie i mam wrażenie, że ciasto wychodzi delikatniejsze.
Zagniecione ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczkę i np. zająć się farszem.
Potem ciasto rozwałkować, jak najcieniej i wykrawać krążki.
W garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Jeśli chodzi o mrożenie to pierogi mrożę surowe, nie obgotowane.
Super przepis :)Wyszły wyśmienite 🙂 Dziękuję 🙂