image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Oddzielny wpis poświęcam na przepis na ciasto na pierogi, moje jest bez jajek. Pierogi przygotowuję z przepisu, który dostałam od Mamy mojej koleżanki, a jest to przepis na ciasto zaparzane. Przed świętami warto przygotować zapas pierogów z kapustą i grzybami
Ciasto na pierogi (zaparzane, bez jajek)
ciasto na pierogi bez jajek, pierogi ciasto, przepis na ciasto na pierogi

3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
Do misy przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło (można dodać olej). 
Wymieszać. 
Zagotować wodę i wrzącą dodać do miski – w tym momencie najlepiej zacząć już ugniatanie ciasta przy użyciu miksera z hakami, jeśli nie macie takiej możliwości to weźcie drewnianą łyżkę i przemieszajcie ciasto, poczekajcie aż się trochę wystudzi (bo wcześniej będzie bardzo gorące) i zagniatajcie ręcznie. Stosowałam obie metody, ale z mikserem idzie sprawniej zdecydowanie i mam wrażenie, że ciasto wychodzi delikatniejsze.
Zagniecione ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczkę i np. zająć się farszem. 
Potem ciasto rozwałkować, jak najcieniej i wykrawać krążki. 
W garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Jeśli chodzi o mrożenie to pierogi mrożę surowe, nie obgotowane. 

Print Friendly and PDF
ciasto na pierogi bez jajek, pierogi ciasto, przepis na ciasto na pierogi

One Reply to “Ciasto na pierogi”

  1. Skittles says: 7 marca 2016 at 12:59

    Super przepis :)Wyszły wyśmienite 🙂 Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.