image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Schab faszerowany śliwkami zna na pewno każdy z Was, ja przygotowuję taki schab smarując go dodatkowo powidłami. Dzisiaj proponuję schab pieczony z morelami i śliwkami, który prezentuje się o wiele ciekawiej, ale też jest bardzo smaczny.
przepis na Wigilię i Boże Narodzenie
Schab pieczony z morelami i śliwkami
schab faszerowany morelami i śliwkami, schab pieczony, schab z morelami i śliwkami, schab faszerowany

1,5 kg schabu
suszone morele – około 10 sztuk
suszone śliwki – około 10 sztuk
łyżka majeranku
łyżeczka pieprzu naturalnego
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka suszonego czosnku
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Długim nożem o wąskim ostrzu zrobić w schabie 2 nacięcia na tej samej wysokości, tak by się nie stykały, tworząc kieszonki na suszone owoce.
W jedną kiszonkę wkładać jedna po drugiej suszone śliwki, a w drugą morele.
Oliwę wymieszać z przyprawami i mieszanką natrzeć mięso z każdej strony.
Zostawić mięso w marynacie na całą noc.
Włożyć mięso w worek do pieczenia, zamknąć i piec w temp. 180 st. przez 1,5 godziny.
Po wystudzeniu mięso kroić w plastry.
schab faszerowany morelami i śliwkami, schab pieczony, schab z morelami i śliwkami, schab faszerowany

2 Replies to “Schab pieczony z morelami i sliwkami”

  1. *Nataleczka* says: 8 grudnia 2014 at 10:24

    Jeszcze do tego sos sliwkowy i bomba 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.