image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Niedawno spotkałam się na Moniką z bloga Kuchenne Zabawy i wspólnie razem z dziećmi przygotowywałyśmy pierniczki. To już drugi przepis na pierniczki na blogu. Pierwszy znajduje się pod tym linkiem – pierniczki świąteczne, są to pierniczki gotowe od razu do spożycia, nie muszą mięknąć. Przepis poniżej jest na chrupiące pierniczki, takie, które lepiej chociaż na 1 dzień zamknąć w pudełku.
Pierniczki II
porcja ok. 50-80 sztuk
pierniczki przepis, pierniczki świąteczne, pierniki, przepis na pierniczki

500 g mąki tortowej
200 g cukru pudru
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g masła
200 g miodu (to około pół szklanki, ale lepiej zważyć)
opakowanie przyprawy do pierników
jajko
Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i solą.
W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawę do pierników – tylko podgrzać.
Wlać przestudzoną masę na zagłębienie w mąkach.
Dodać jajko, zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na  przynajmniej 2 godziny.
Wyciągnąć z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem.
Ciasto podzielić na części i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm – podsypywać mąką. 
Wykrajać ciasteczka, przekładać je na papier do pieczenia.
Piec w temp. 160 st. na termoobiegu przez 10-15 minut aż będą złote.
Print Friendly and PDF
pierniczki przepis, pierniczki świąteczne, pierniki, przepis na pierniczki
pierniczki przepis, pierniczki świąteczne, pierniki, przepis na pierniczki

pierniczki przepis, pierniczki świąteczne, pierniki, przepis na pierniczki

One Reply to “Przepis pierniczki”

  1. Monika says: 15 grudnia 2018 at 16:09

    Ale super po tylu latach 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.