Ostatnio hitem jest u nas deska przekąsek do wina czy piwa, która sprawdza się na imprezy czy po prostu na kolację. Kiedy wpadają niezapowiedziani goście możecie ją przygotować w kilka chwil z tego, co macie w lodówce.
Gwarancją smakowitej deski przekąsek są dobrej jakości wędliny i kiełbasy. My od wielu lat zakupy robimy w sklepie mięsnym Bekon, który zlokalizowany jest w Gdańsku koło pomnika Trzech Krzyży. Zawsze Wam polecałam tutaj zakupy, kiedy pytaliście nawet na grupie „gdzie zjeść w Trójmieście„.
Bekon istnieje na rynku od ponad 30 lat! Mięso posiadają z własnego gospodarstwa, które położone jest w naszym województwie pomorskim niedaleko Skarszew, na Kociewiu. Zawsze, kiedy mam wybór to wybieram regionalne produkty. Pozwolę sobie zacytować informacje z ich strony:
„Jest to gospodarstwo rodzinne prowadzone „z dziada pradziada”. Zwierzęta są karmione zbożami, które rosną na 150 hektarach własnej ziemi. Produkcja odbywa się w sposób tradycyjny ze znikomym udziałem chemii. W gospodarstwie jest ponad 100 sztuk bydła i 600 trzody chlewnej. Tak karmione zwierzęta dają zdrowe, aromatyczne elementy kulinarne, które są sprzedawane bez żadnego nastrzyku. Nasze gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny.”
I to właśnie jest miarą sukcesu dzisiejszych czasów, a świadomy konsument po prostu to wyczuje w smaku. Wiem, że w dzisiejszych czasach powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa z różnych względów, dlatego kiedy już je kupujemy to postarajmy wybierać się wysokiej jakości produkty z dobrych gospodarstw. Bekon wystawia się też ze swoimi produktami na Bazarze Natury. Należą też do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskie.
Jakiś czas temu mój ulubiony mięsny wystartował również ze sklepem online i tym sposobem możecie mieć mięsne zakupy z dowozem do domu. Z przyjemnością zgodziłam się na przetestowanie takich zakupów i mogę z wielką śmiałością polecić. Bardzo wygodna opcja! Dostawa w Trójmieście jet już następnego dnia po złożeniu zamówienia, ale możecie zamawiać na terenie całej Polski. Zerknijcie na stronę – www.sklep-bekon.pl.
Deska przekąsek na imprezy

składniki na deskę przekąsek:
- schab z jałowcem
- kiełbasa palcówka
- kabanosy wieprzowe
- kiełbasa polska
- pierś wędzona z indyka
- mini papryki
- małe pomidorki śliwkowe lub cherry
- kapary
- czerwone winogrona
- paluszki grissini lub inne pieczywo
- sos paprykowy – u mnie moja własna paprykowa pasta (tu przepis)
Jak zrobić deskę przekąsek?
Wędliny cienko pokroić w plasterki. Kiełbaski pociąć na mniejsze kawałki. Ułożyć na drewniane desce. Dodać warzywa i owoce. Na środku w miseczce wlać sos paprykowy. Położyć paluszki lub pieczywo. Deska przekąsek gotowa :).


