Kupny marcepan jest naprawdę drogi, a lista składników użytych do jego produkcji jest niepotrzebnie długa, a przygotowanie marcepanu w domu jest banalnie proste i nie wymaga dużych kosztów. Domowa masa marcepanowa przyda się Wam na święta – można ją dodać do makowca, keksa, muffinek, zrobić „kartofelki” lub po prostu ukradkiem zajadać, bo pachnie pięknie migdałami.
Domowa masa marcepanowa
masa marcepanowa przepis, przepis na masę marcepanową, masa marcepanowa, marcepan przepis, przepis na marcepan

200 g migdałów
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
2-3 krople olejku migdałowego
Migdały lepiej kupić w skorupkach – są tańsze, a potem zalać je wrzątkiem i po kilku minutach można zdjąć skorupki.
Migdały zmielić na pył w blenderze lub młynku do kawy.
Dodać cukier puder, wodę i olejek, wymieszać i zagnieść aż masa stanie się plastyczna.
Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.

Print Friendly and PDF

masa marcepanowa przepis, przepis na masę marcepanową, masa marcepanowa, marcepan przepis, przepis na marcepan

One Reply to “Domowa masa marcepanowa”

  1. Justyna Żak says: 4 grudnia 2014 at 10:03

    świetnie ci wyszła:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.