Kopiec kreta niczym kopiec pełen złota i bogactwa słodkości? Proszę bardzo – domowy kopiec kreta to niezwykle proste do samodzielnego przygotowania ciasto – wygląda niezwykle efektownie usłane kwiatami jadalnymi i miętą oraz dżdżownicami z żelek. Na pewno spodoba i zasmakuje dzieciom, ale sprawdzone – dorośli też pochłaniają duże ilości. Taki kopiec szczęścia, któremu można pomóc poprzez lotto sprawdzenie wyników.
Kopiec kreta
2 szklanki mąki tortowej
2 duże jajka
szklanka cukru
szklanka mleka
szklanka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4-5 bananów
sok z około połowy cytryny
500 ml śmietanki 36%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady
mięta, kwiaty mniszka lekarskiego, żelki
Jajka z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę.
Składniki wymieszać ze sobą, suche: mąkę z proszkiem i kakao, mokre: mleko z olejem.
Składniki suche przesiać przez sito.
Dalej miksując dodawać stopniowo do masy raz suche raz mokre składniki, aż wszystko się skończy, a masa będzie gładka.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec w temp. 170 st.C. przez 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Z ostudzonego ciasta ściąć wierzch i wydrążyć ciasto, aby powstała taka miseczka z ciasta, pamiętając by zostawić 1-2 cm brzeg wyższy (patrz zdjęcie niżej).
Wyłożyć do korytka całe banany, a następnie skropić je sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami.
Czekoladę drobno pokroić i wmieszać do bitej śmietany.
Wyłożyć śmietanę z czekoladą na banany, tworząc kopiec.
Całość posypać pokruszonym ciastem, które wydrążyliśmy wcześniej.
Ozdobić listkami miętą, mniszkiem lekarskim (jest jadalnym kwiatem) i żelkami w kształcie dżdżownic.
Wygląda fantastycznie 🙂
Bardzo apetyczny.
100x lepszy niż sklepowy 🙂
Czesc 🙂 Jedno to Ci trzeba przyznac stuprocentowo, zapytasz co to takiego, prawda? 🙂 Juz Ci spieszę z odpowiedzia, mianowicie należy Ci przyznac stuprocentowo to, ze posiadasz ogromny talent pod wzgledem pisania, naprawdę 🙂 Swietnie piszesz, Twoje teksty są bardzo glebokie oraz niezmiernie wartosciowe 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Bananowe ciasta moje dzieci uwielbiają, Super, że nie muszę już robić sklepowego. Ten wyszedł rewelacja 🙂