image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Jeszcze te 3 lata temu mama mówiła do mnie „ucz się, gotuj, piecz już teraz to może się nauczysz lepiej to robić niż ja„. Szczerze mówiąc? Udało się. Przy pieczeniu bardzo rzadko zdarzają mi się porażki, uwielbiam piec słodkości, ale boję się piec serników, „bo często opadają” (tak mówią), ale nie ten – ten jest idealny! Wyszedł przepiękny, zjawiskowy, ale też smakował rewelacyjnie – rozpływał się w ustach. Przepisy na inne serniki:

Sernik zebra
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik

150 g herbatników
50-80 g rozpuszczonego masła
1 kg twarogu na sernik w wiaderku
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao
Herbatniki skruszyć w blenderze lub tłuczkiem na pył i połączyć z rozpuszczonym masłem.
Masę zagnieść – ma przypominać mokry piasek i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 21 cm.
Twaróg delikatnie zmiksować z budyniem, a potem stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej miksując.
Wbijać jajka po kolei – kolejne dopiero, jak poprzednie dokładnie się zmiksuje.
Dodać ekstrakt, zmiksować aż się połączy i masę rozdzielić na dwie miski.
Do jednej cześći dodać kakao i zmiksować aż masa równo ściemnieje.
Masę twarogową wylewać podobnie, jak robi się ciasto zebra, czyli: na środek wylewać większą łyżką najpier jasną część, potem wylać łyżkę ciemnej masy, znowu biała, potem ciemna i tak naprzemiennie aż skończą się nam masy.
Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. – piec tak przez 15 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
Potem zostawić sernik w piekarniku, wyłączyć temp., a drzwiczki uchylić i zostawić tak najlepiej na całą noc.
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik
W aranżacji na wielkanocnym stole.

16 Replies to “Sernik zebra”

  1. Beata M. says: 10 maja 2015 at 07:19

    Sernik uwielbiam, a Twój prezentuje się wyjątkowo 🙂

  2. Maryla Klekowska says: 10 maja 2015 at 15:05

    Wygląda fantastycznie i mega apetycznie :3

    afterglowpoint.blogspot.com

  3. Joanna says: 10 maja 2015 at 16:08

    Zgadzam się, sernik wygląda bardzo apetycznie. Lubię, gdy ciasto nie jest nudne, gdy ładnie wygląda bo to dodatkowo zachęca do jedzenia. Sa tez ciasta, gdzie smak nadrabia wygląd, ale wolę takich nie piec, bo zawsze jestem jakaś taka niezadowolona z tego, że jednak nie wszystko dopięte jest na ostatni guzik.

  4. Anonimowy says: 10 maja 2015 at 16:18

    idealna zebra – koniecznie muszę wypróbować Twój przepis Dusiu:)
    Basia

    1. Dusia says: 12 maja 2015 at 05:01

      Basiu daj znać jak smakowało 🙂

  5. Monikas13 says: 10 maja 2015 at 16:20

    Sernik to ulubione moje ciasto, a ten sernik prezentuje się wyśmienicie 🙂

  6. Skremowana says: 11 maja 2015 at 10:39

    Jest to chyba najładniejszy sernik jaki widziałam! Muszę go zrobić!

    1. Dusia says: 12 maja 2015 at 05:00

      Dziękuję 🙂 czekam na zdjęcie do albumu czytelników 🙂

  7. Ewa says: 11 maja 2015 at 14:58

    Ho, ho, ho 🙂 Rosnie nam naprawdę utalentowany bloger 😉 Mam przeczucie, ze niedlugo Twoj blog będzie mial te swoje przyslowiowe pięć minut i będzie naprawdę bardzo znany, a Ty razem z nim 🙂 Wiem, ze zazdrosc to grzech, no ale dla takiego daru, jakim to wielkim darem niezaprzeczalnie jest Twoj talent do pisania, warto nawet zgrzeszyc 🙂 Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytac Twoje wpisy 🙂

    1. Dusia says: 12 maja 2015 at 05:00

      Dziękuję za te przemiłae słowa, ciepło na serduszku się zrobiło 🙂

  8. Marco says: 11 maja 2015 at 19:18

    Mam przepis na ciasto zebrę, ale nie pomyślałem nigdy, żeby zaaranżować go i stworzyć sernik 🙂 Wygląda super, a smak podejrzewam, że jest obłędny! Jakich używałaś herbatników, zwykłych petit beurre? Zastanawiam się nad użyciem czekoladowych ciastek, ale nie wiem czy nei będzie zbyt czekoladowy ten sernik.

    1. Dusia says: 12 maja 2015 at 04:57

      Użyłam maślanych herbatnikow z Lidla czy Biedronki. Myślę, że bardzo fajnie będą pasować kakaowe czy czekoladowe, ale raczej nie oreo. Pozdrawiam

  9. gin says: 12 maja 2015 at 16:49

    Wygląda fantastycznie 🙂

  10. Anna says: 13 maja 2015 at 20:05

    Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszny. Od lat zajadamy się "zebrą", ale wersja z sernikiem…..mniam 🙂

  11. Anonimowy says: 28 sierpnia 2015 at 12:52

    W jaki sposób trzeba wykładać masy, żeby tak ładnie ciasto wyglądało? 🙂

    1. Dusia says: 29 sierpnia 2015 at 14:19

      tak jak napisałam łyżka po łyżce, raz jasna masa raz ciemna

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.