Serniki nie cieszą się w moim domu powodzeniem, ale taki dyniowy, soczyście pomarańczowy, iście jesienny, a jednak słoneczny zachęca każdego do zanurzenia łyżeczki. Do zrobienia sernika potrzebne jest puree z dyni (klik). Przepis zaczerpnęłam od Ewy. Taki sernik to smaczna propozycja na Halloween – więcej przepisów na Halloween tutaj.
Sernik dyniowy z pajęczynką
700-800 g puree z dyni (jak zrobić)
1 kg twarogu, sera wiaderkowego
2 budynie śmietankowe
6 jajek
250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru waniliowego
gotowa masa kajmakowa toffi
tabliczka białej czekolady
Do misy miksera włożyć puree z dyni, twaróg i wsypać budynie, wymieszać.
Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. na termoobiegu przez 1 godz. 20 min – ale po godzinie zerknąć, czy wierzch nie ciemnieje za mocno – wtedy przykryć folią ciasto i dopiekać dalej aż powierzchnia sernika będzie ścięta.
Wyłączyć piekarnik i studzić z uchylonymi drzwiczkami jeszcze w środku przez 10 minut.
Całkowicie wystudzony zostawić na noc lub na cały dzień w lodówce.
Wierzch posmarować gotową masą kajmakową o smaku toffi, w między czasie w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.
Czekoladę przełożyć do szprycy z zakrętką do pisania – na serniku narysować ślimaka, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągać od środka do zewnątrz (jakbyśmy dzielili pizzę lub rysowali przekątne).
Inspirujący deserek na zbliżające się Halloween 🙂 Dynia króluje w tej części roku!
szkoda ze tu gdzie mieszkam nie mam gdzie kupioc twarogu 🙁
a może jest twaróg w kostce? też może być tylko trzeba go zmielić
Nie za bardzo lubię sernik ale ten rewelka wygląda. Mniammmm 🙂
jaka fajna pajęczynka wyszła:)
nigdy nie jadłam dyniowego sernika,więc pytam tak z ciekawości – czy ta dynia jest wyczuwalna?czy ten sernik różni się bardzo od takiego zwyczajnego?
Basia
Delikatnie wyczuwalna, ale nadaje mu takiej miękkości i kremowości 🙂
A u mnie serniki się zawsze rozchodzą błyskawicznie 🙂 Za dyniowymi to już w ogóle przepadam 🙂
Sernik wygląda fantastycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Dobrze się składa, że trafiłem na Twojego bloga bo szukam kuchennych eksperymentów, a taki sernik z pewnością będzie jednym z nich z racji tego, że nigdy nie jadałem dyni. Dziękuje za świetny przepis!
Heh, sernik ze wzorkiem rodem ze Spidermana 😀
Moje dziecko wymyśliło w tym roku, że urządzi w domu "zabawę halloweenową" 🙂 No i dało mi i żonie za zadanie – przygotować "straszne" potrawy… Już wiem, jaka będzie pierwsza z nich – Twój sernik. Nie dość, że wygląda "mrocznie" to jeszcze przemycę im zdrową dynię. Sam chętnie go spróbuję, wygląda pysznie 🙂
Ciesze się, że pomogę 🙂
Wyszedł cudnie. Sernika z dynią jeszcze nie próbowałam. Może być super.
no no wygląda bardzo smakowicie 🙂
przepisy-iwony.blogspot.com