Serniki nie cieszą się w moim domu powodzeniem, ale taki dyniowy, soczyście pomarańczowy, iście jesienny, a jednak słoneczny zachęca każdego do zanurzenia łyżeczki. Do zrobienia sernika potrzebne jest puree z dyni (klik). Przepis zaczerpnęłam od Ewy. Taki sernik to smaczna propozycja na Halloween – więcej przepisów na Halloween tutaj.

Sernik dyniowy z pajęczynką

1 kg twarogu, sera wiaderkowego
2 budynie śmietankowe
6 jajek
250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru waniliowego
gotowa masa kajmakowa toffi
tabliczka białej czekolady
Do misy miksera włożyć puree z dyni, twaróg i wsypać budynie, wymieszać.
Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. na termoobiegu przez 1 godz. 20 min – ale po godzinie zerknąć, czy wierzch nie ciemnieje za mocno – wtedy przykryć folią ciasto i dopiekać dalej aż powierzchnia sernika będzie ścięta.
Wyłączyć piekarnik i studzić z uchylonymi drzwiczkami jeszcze w środku przez 10 minut.
Całkowicie wystudzony zostawić na noc lub na cały dzień w lodówce.
Wierzch posmarować gotową masą kajmakową o smaku toffi, w między czasie w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.
Czekoladę przełożyć do szprycy z zakrętką do pisania – na serniku narysować ślimaka, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągać od środka do zewnątrz (jakbyśmy dzielili pizzę lub rysowali przekątne).
sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady
sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady
sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady

13 Replies to “Sernik dyniowy”

  1. Miodek says: 22 października 2014 at 08:23

    Inspirujący deserek na zbliżające się Halloween 🙂 Dynia króluje w tej części roku!

  2. BERY says: 22 października 2014 at 12:00

    szkoda ze tu gdzie mieszkam nie mam gdzie kupioc twarogu 🙁

    1. Dusia says: 22 października 2014 at 14:02

      a może jest twaróg w kostce? też może być tylko trzeba go zmielić

  3. Lukier jak się robi says: 22 października 2014 at 19:11

    Nie za bardzo lubię sernik ale ten rewelka wygląda. Mniammmm 🙂

  4. Anonimowy says: 22 października 2014 at 19:30

    jaka fajna pajęczynka wyszła:)
    nigdy nie jadłam dyniowego sernika,więc pytam tak z ciekawości – czy ta dynia jest wyczuwalna?czy ten sernik różni się bardzo od takiego zwyczajnego?
    Basia

    1. Dusia says: 22 października 2014 at 20:25

      Delikatnie wyczuwalna, ale nadaje mu takiej miękkości i kremowości 🙂

  5. gin says: 23 października 2014 at 08:36

    A u mnie serniki się zawsze rozchodzą błyskawicznie 🙂 Za dyniowymi to już w ogóle przepadam 🙂

  6. Michał says: 23 października 2014 at 09:54

    Sernik wygląda fantastycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Dobrze się składa, że trafiłem na Twojego bloga bo szukam kuchennych eksperymentów, a taki sernik z pewnością będzie jednym z nich z racji tego, że nigdy nie jadałem dyni. Dziękuje za świetny przepis!

  7. Efektywny says: 23 października 2014 at 12:21

    Heh, sernik ze wzorkiem rodem ze Spidermana 😀

  8. Kamil says: 25 października 2014 at 12:00

    Moje dziecko wymyśliło w tym roku, że urządzi w domu "zabawę halloweenową" 🙂 No i dało mi i żonie za zadanie – przygotować "straszne" potrawy… Już wiem, jaka będzie pierwsza z nich – Twój sernik. Nie dość, że wygląda "mrocznie" to jeszcze przemycę im zdrową dynię. Sam chętnie go spróbuję, wygląda pysznie 🙂

    1. Dusia says: 25 października 2014 at 13:41

      Ciesze się, że pomogę 🙂

  9. mopswkuchni says: 29 października 2014 at 08:53

    Wyszedł cudnie. Sernika z dynią jeszcze nie próbowałam. Może być super.

  10. Iwona says: 29 października 2014 at 13:52

    no no wygląda bardzo smakowicie 🙂
    przepisy-iwony.blogspot.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.