Jak zrobić puree z dyni? Poniżej znajdziecie odpowiedź. Puree z dyni można wykorzystać do sernika, zupy krem z dyni, musu dyniowego, syropu dyniowego. Przygotowanie puree w ten sposób wyzwala wszystkie smaki dyni. 
Puree z dyni
jak zrobić puree z dyni, puree dyniowe

2-3 kg dynia
Z dyni usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – układać skórką do dołu. 
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 – 40 minut do miękkości dyni – po 20 minutach warto sprawdzić, czy już nie jest miękka.
Po ostudzeniu wybierać miąższ łyżką – będzie łatwo oddzielić go od skórki dyni. 
Przy użyciu blendera zmiksować dynię na puree, przechowywać 2 – 3 dni (najlepiej pasteryzować).

jak zrobić puree z dyni, puree dyniowe
przed pieczeniem
jak zrobić puree z dyni, puree dyniowe
po pieczeniu

One Reply to “Puree z dyni”

  1. Kina domowe says: 14 października 2014 at 20:15

    świetlny Przepis, na pewno przetestuje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.