Jak zrobić puree z dyni? Poniżej znajdziecie odpowiedź. Puree z dyni można wykorzystać do sernika, zupy krem z dyni, musu dyniowego, syropu dyniowego. Przygotowanie puree w ten sposób wyzwala wszystkie smaki dyni.
Puree z dyni
2-3 kg dynia
Z dyni usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – układać skórką do dołu.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 – 40 minut do miękkości dyni – po 20 minutach warto sprawdzić, czy już nie jest miękka.
Po ostudzeniu wybierać miąższ łyżką – będzie łatwo oddzielić go od skórki dyni.
Przy użyciu blendera zmiksować dynię na puree, przechowywać 2 – 3 dni (najlepiej pasteryzować).
![]() |
przed pieczeniem |
![]() |
po pieczeniu |
świetlny Przepis, na pewno przetestuje