Już jakiś czas temu znalazłam grafikę z tą gwiazdą w internecie i aż do teraz kusiło mnie by zrobić. W zeszłym roku hitem okazała się makowa choinka, też wywijana, więc mam nadzieję, że skorzystacie też z przepisu na piękne, efektowne i smaczne ciasto, jakim jest drożdżowa gwiazda z Nutellą, która rozpływa się w ustach.
Drożdżowa gwiazda z Nutellą
3 szklanki mąki
opakowanie suchych drożdży (7g)
3/4 szklanki mleka (170g)
2 łyżki masła
pół szklanki cukru pudru
2 małe jajka + jajko do posmarowania ciasta
szczypta soli
5-6 łyżek kremu czekoladowego Nutella
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier puder i sól – wymieszać.
Dodać jajka, wymieszać.
W rondelku podgrzewać mleko z masłem, aż masło się rozpuści – ciepłą mieszankę wlać do miski i całą zawartość zagnieść lub zmiksować z użyciem haków (jeśli będzie mokre dosypać mąkę).
Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką przez około godzinę.
Zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części.
Każdą część należy rozwałkować cienko i wykroić placek o średnicy naszej tortownicy, u mnie 21 cm.
Pierwszy placek położyć na papierze, rozsmarować na nim nutellę pozostawiając trochę wolnego brzegu i przykryć kolejnym plackiem – czynność powtórzyć, wierzchniego placka nie smarować.
Skleić brzegi ciasta ze sobą.
Ciasto pokroić jak tort na 16 kawałków – pozostawiając nienaciętą część od środka (patrz zdjęcie).
Chwytać w ręce po dwa kawałki koło siebie i przekręcić dwa razy do zewnątrz.
Przekręcone kawałki połączyć po dwa na brzegach.
Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec w temp. 180 st.C. przez 25 minut.
Genialna jesteś! Zrobię oba ciacha na święta i zaskoczę całą rodzinę. Dzięki! 🙂
Ale pysznie wygląda!
Nie wiem kto był pierwszy z tym przepisem ale Kasia piecze to ciasto tak https://www.youtube.com/watch?v=hdpP35ka4Gk Jak by jednak nie było pomysł jest super, zresztą tak samo jak kwiatek z ciasta drożdżowego z makiem https://www.youtube.com/watch?v=1oO97xMoUf8 Znalazłam ten filmik dzisiaj i jestem zauroczona jednym jak i drugim ciastem. Na pewno je upiekę 🙂
ale slicznosci !!
ale efektowne,do tego musi być przepyszne
Basia
Cudo w sam raz na Święta Na pewno zrobię:)
witam, robiłam gwiazdę z innych przepisów ale to ciasto jest rewelacyjne, mięciutkie, pulchniutkie.Być może to zasługa cukru pudru. W piecu rośnie teraz gigantycznie wyrośnięte ciasto. Dałam świeże drożdże, bo nie jestem zwolenniczką suchych 🙁 Zrobiłam od razu z dwóch porcji bo czułam intuicyjnie, że przepis na ciasto się sprawdzi. No i sukces. Wielkie gratulacje dla właścicielki bloga i już dodaję do ulubionych. Pozdrawiam i wszystkim polecam
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, a ciasto smakuje 🙂 Jeśli będziesz mieć ochotę wyślij zdjęcie na email do galerii czytelników. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do testowania kolejnych przepisów 🙂
A ile należy zastosować świeżych drożdży zamiast suchych?
20-25 g świeżych
Ciasto w piekarniku, czekam na efekty! Mam nadzieje ze wyjdzie tak samo pysznie jak wyglada 😊 Ja dla ułatwienia na okrągłe placki kładłam szklankę, wygodniej sie kroi na kawałki 😊
super patent ze szklanką 🙂 i jak udało się?: )
Wyszło super!! Robiłam tez wczoraj, zamiast dodawać zwykła nutelle smarowałam placki domowej roboty powidłami śliwkowymi z czekolada 😊 I wyszła tak samo pyszna jak pierwsza, zjedzona w 5min 😊😊
bardzo bardzo bardzo mnie to cieszy, że tak szybko znika ze stołu 🙂 koniecznie podeślijcie następnym razem zdjęcie do albumu czytelników 🙂
słodko pozdrawiam 🙂
Mogę zamiast nutelli użyć dzemu???:)
jak najbardziej tylko najlepiej gęstego mocno 🙂