Dobry uczynek.
Kotek uratowany.
Dusia szczęśliwa.
Ewci dziękuję za pomoc:*
Makowa choinka z ciasta francuskiego
opakowanie ciasta francuskiego
około pół puszki masy makowej
Ciasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt.
W ten sposób otrzymujemy dwa trójkąty, jeden z nich odkładamy na bok.
Na pozostawiony trójkąt nakładamy równomiernie masę makową.
Całość przykrywamy pozostawionym na boku ciastem.
Teraz brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki – pamiętać by nie naciąć całego ciasta.
Gałązki choinki chwytami i okręcamy wokół własnej osi (jak na zdjęciu).
Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki.
Piec w temp. 200st. C przez około 20 minut do zrumienienia.
Po ostygnięciu można choinkę dowolnie lukrować 🙂
Wygląda pięknie 🙂
Ale cudo! Takiej choinki jeszcze nie widziałam 🙂
Kotek też jest na pewno szczęśliwy dzięki Wam!
Prawdziwe arcydzieło z tej choinki 🙂
cudeńko 🙂
z jakże bogatym makowym wnętrzem 🙂
Nigdy wcześniej czegoś lepszego nie widziałam!
Doskonały pomysł! 🙂
Wesołych Dusiu 🙂
Zadziwiające co można zrobić ze zwykłego ciasta francuskiego, przepiękne 🙂
omomom, wolę niż makowiec, makowiec mi się chyba trochę przejadł 🙂
Wesołych i radosnych!
uwielbiam te świąteczne szaleństwa w kuchni 🙂
Wesołych i spokojnych Świąt 🙂
mmm ale cudna choinka , i do tego makowa *.*
wyglada obednie 😉
Super wygląda! Poza tym uwielbiam ciasto francuskie 😉 Wesołych Świąt 🙂
Świetny pomysł!
Wygląda rewelacyjnie! Pięknych, magicznych, no i przede wszystkim smaczynych Świąt:-)!
Fantastyczna!
Wesołych Dusiowa:)
Wesołych Świąt Dusiu!:)
Przepiękna! Wszystkiego dobrego! 🙂
Wspaniała choinka!Nie wiem Dusiu jak to jest ale śniłaś mi się dzisiaj. Śnił mi się Twój blog na "żywo" . Życzę Ci wspaniałego Roku i udanych Świąt z rodzinką i tymi , których kochasz. Anita
Hihi no to nieźle 🙂
wspaniała! 🙂 piękna ozdoba świątecznego stołu i zarazem pyszne ciasto 🙂
Szczęśliwych, pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze! 🙂
Wesołych Świąt Dusiu !!!
ta choinka wygląda po prostu obłędnie!!
Wesołych!:)
świetnie ta choinka wygląda 🙂
pomysłowe:)
rewelacyjny pomysł!!
Dusiu, rewelacja!:)
Cześc, wyszłoby z gotowego ciasta drożdżowego?
Nie będzie takich warstw, gałązki wyjdą bardziej kuliste, ale oczywiście można spróbować.
Cześć, wyszłoby z gotowego ciasta drożdżowego?
… Boziu jak sliczna … i napewno smacza… biedzie krolowala na moim stole na Swieta Bozego Narodzenia … Wielkie dzieki … Ala
Wow rewelacyjny pomysł, jestem zachwycona, na pewno już wiem, że skorzystam przyjęcie świąteczne ze znajomymi :))
Super !!!
Ale piękna na sam widok zaczynam mielić buzią … Muszę pomyśleć nad jej wersją bezglutenową mam nadzieję że z innego ciasta ta sama sztuczka da podobny efekt wizualny pięknej choinki i co najważniejsze będzie pysznie!