image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Dobry uczynek.
Kotek uratowany.
Dusia szczęśliwa.
Ewci dziękuję za pomoc:*

Makowa choinka z ciasta francuskiego
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego
opakowanie ciasta francuskiego
około pół puszki masy makowej
Ciasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt.
W ten sposób otrzymujemy dwa trójkąty, jeden z nich odkładamy na bok.
Na pozostawiony trójkąt nakładamy równomiernie masę makową.
Całość przykrywamy pozostawionym na boku ciastem.
Teraz brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki – pamiętać by nie naciąć całego ciasta.
Gałązki choinki chwytami i okręcamy wokół własnej osi (jak na zdjęciu).
Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki.
Piec w temp. 200st. C przez około 20 minut do zrumienienia.
Po ostygnięciu można choinkę dowolnie lukrować 🙂

Print Friendly and PDF
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego 
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego

ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego

33 Replies to “Makowa choinka”

  1. Kamciss says: 23 grudnia 2012 at 20:29

    Wygląda pięknie 🙂

  2. Andźka says: 23 grudnia 2012 at 20:38

    Ale cudo! Takiej choinki jeszcze nie widziałam 🙂

  3. Magda says: 23 grudnia 2012 at 20:42

    Kotek też jest na pewno szczęśliwy dzięki Wam!
    Prawdziwe arcydzieło z tej choinki 🙂

  4. MartynCia ^^ says: 23 grudnia 2012 at 20:50

    cudeńko 🙂
    z jakże bogatym makowym wnętrzem 🙂

  5. Klaudia P. says: 23 grudnia 2012 at 20:53

    Nigdy wcześniej czegoś lepszego nie widziałam!

  6. alucha says: 23 grudnia 2012 at 20:53

    Doskonały pomysł! 🙂
    Wesołych Dusiu 🙂

  7. Marta says: 23 grudnia 2012 at 21:30

    Zadziwiające co można zrobić ze zwykłego ciasta francuskiego, przepiękne 🙂

  8. Ola says: 23 grudnia 2012 at 23:19

    omomom, wolę niż makowiec, makowiec mi się chyba trochę przejadł 🙂

    Wesołych i radosnych!

  9. Agnieszka says: 23 grudnia 2012 at 23:39

    uwielbiam te świąteczne szaleństwa w kuchni 🙂
    Wesołych i spokojnych Świąt 🙂

  10. teenager ;) says: 24 grudnia 2012 at 04:30

    mmm ale cudna choinka , i do tego makowa *.*

  11. pasjonatka says: 24 grudnia 2012 at 04:36

    wyglada obednie 😉

  12. Agaton says: 24 grudnia 2012 at 06:37

    Super wygląda! Poza tym uwielbiam ciasto francuskie 😉 Wesołych Świąt 🙂

  13. Arnika says: 24 grudnia 2012 at 06:57

    Świetny pomysł!

  14. Marzena says: 24 grudnia 2012 at 07:32

    Wygląda rewelacyjnie! Pięknych, magicznych, no i przede wszystkim smaczynych Świąt:-)!

  15. -khadija- says: 24 grudnia 2012 at 07:37

    Fantastyczna!
    Wesołych Dusiowa:)

  16. Majana says: 24 grudnia 2012 at 08:19

    Wesołych Świąt Dusiu!:)

  17. Crispy Biscuits says: 24 grudnia 2012 at 08:29

    Przepiękna! Wszystkiego dobrego! 🙂

  18. AZgotuj! says: 24 grudnia 2012 at 09:19

    Wspaniała choinka!Nie wiem Dusiu jak to jest ale śniłaś mi się dzisiaj. Śnił mi się Twój blog na "żywo" . Życzę Ci wspaniałego Roku i udanych Świąt z rodzinką i tymi , których kochasz. Anita

    1. Dusia says: 24 grudnia 2012 at 09:38

      Hihi no to nieźle 🙂

  19. kuchcikOla says: 24 grudnia 2012 at 09:23

    wspaniała! 🙂 piękna ozdoba świątecznego stołu i zarazem pyszne ciasto 🙂
    Szczęśliwych, pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze! 🙂

  20. abbra says: 24 grudnia 2012 at 09:56

    Wesołych Świąt Dusiu !!!

  21. Gosia says: 25 grudnia 2012 at 12:00

    ta choinka wygląda po prostu obłędnie!!
    Wesołych!:)

  22. kulinarne-smaki says: 27 grudnia 2012 at 20:59

    świetnie ta choinka wygląda 🙂

  23. S.B. says: 29 grudnia 2012 at 16:43

    rewelacyjny pomysł!!

  24. Potravel says: 4 grudnia 2013 at 20:44

    Dusiu, rewelacja!:)

  25. Zielony Świstak says: 19 grudnia 2013 at 13:58

    Cześc, wyszłoby z gotowego ciasta drożdżowego?

    1. Dusia says: 19 grudnia 2013 at 17:02

      Nie będzie takich warstw, gałązki wyjdą bardziej kuliste, ale oczywiście można spróbować.

  26. Zielony Świstak says: 19 grudnia 2013 at 13:58

    Cześć, wyszłoby z gotowego ciasta drożdżowego?

  27. Anonimowy says: 21 września 2014 at 06:39

    … Boziu jak sliczna … i napewno smacza… biedzie krolowala na moim stole na Swieta Bozego Narodzenia … Wielkie dzieki … Ala

  28. Canette says: 3 grudnia 2014 at 13:57

    Wow rewelacyjny pomysł, jestem zachwycona, na pewno już wiem, że skorzystam przyjęcie świąteczne ze znajomymi :))

  29. Anonimowy says: 28 września 2015 at 17:29

    Super !!!

  30. Imbiraz says: 14 grudnia 2015 at 10:29

    Ale piękna na sam widok zaczynam mielić buzią … Muszę pomyśleć nad jej wersją bezglutenową mam nadzieję że z innego ciasta ta sama sztuczka da podobny efekt wizualny pięknej choinki i co najważniejsze będzie pysznie!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.