Prosty i szybki sposób na botwinkę? Duszenie z czosnkiem i fetą. Zdrowy dodatek do obiadu. 
Duszona botwinka

pęczek botwinki (bez buraczków)
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
szklanka wody lub bulionu
2 łyżki oleju
sól, pieprz naturalny, kurkuma
ser typu feta
natka pietruszki
Botwinkę drobno pokroić, czosnek posiekać w plasterki, a cebulę w kosteczkę.
Na oleju usmażyć cebulę, dodać czosnek i wrzucić botwinkę.
Zalać całość wodą lub bulionem, dodac sok z cytryny i dusić pod przykryciem.
Doprawić do smaku przyprawami i dusić jeszcze 5 minut.
Na koniec dodać kawałeczki sera typu feta i natkę pietruszki. 
Podawać np. z ziemniakami.

One Reply to “Duszona botwinka”

  1. Włodas says: 20 maja 2015 at 11:40

    To jest jedna z moich ulubionych zup! Muszę wypróbować Twój przepis 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.