Od kiedy w Trójmieście nastała moda na piękne eklerki to musiałam je też przygotować w domu. Najpierw zimą serwowałam klasyczne eklery z bitą śmietaną oblane czekoladą, a dziś prawdziwy rarytas Wam serwuję. Eklery z bezą włoską z truskawkami. Niebo w gębie! Dla prawdziwych fanów słodkooości.
Eklerki z bezą włoską
składniki na eklery:
- 120 g masła
- szklanka wody
- szklanka mąki
- 4 jajka
składniki na bezę włoską:
- 150 g cukru
- 2 białka
- 30 ml wody
do ozdoby:
- truskawki
- mięta.
Jak zrobić eklerki?
Do rondla wlać wodę i dodać masło, podgrzewać aż masło się rozpuści i zagotować całość. Wtedy wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie gęste, jednolite i będzie odchodzić od dna garnka – trwa to około 3 minuty. Zostawić ciasto do lekkiego ostudzenia.
Następnie przełożyć ciasto do misy miksera i dodawać po 1 jajku ciągle miksując. Kolejne jajko dodajemy jak poprzednie się ładnie połączy. Finalnie ciasto będzie dosyć gęste. Przekładamy je do worka cukierniczego z odciętą końcówką i wyciskamy na papier do pieczenia paski z ciasta o długości około 7-10 cm (można spróbować wykładać ciasto łyżką na papier do pieczenia). Zostawcie odstępy między paskami, bo ciasto rośnie do góry i w bok. Najlepiej piec tą ilość ciasta na dwie blaszki. Piec przez około 15-20 minut w temp. 200 st.C. na złoty kolor. Zostawić do ostudzenia. Po ostudzeniu zrobić bezę włoską.
Jak zrobić bezę włoską?
Cukier 150 g w rondlu zalewamy wodą (30 ml), nastawiamy palnik na średnią moc i mieszając dopiero po jakimś czasie gotujemy aż cukier się rozpuści i osiągnie temp. 118 st.C (ja to zrobiłam na oko szczerze mówiąc, bo nie miałam termometra – syrop musi pozostać przeźroczysty, nie może być brązowy, trwało to około 10 minut). Można wykonać „próbę nitki”: schłodzoną kroplę syropu chwycić kciukiem i palcem wskazującym – jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy. W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę. Wlewać syrop cukrowy cienkim strumieniem do sztywnych białek zwiększając moc miksera na maxa. Ubijać tak bezę przez 10 minut aż się masa lekko wystudzi. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie płatka i ozdabiać nią eklerki. Podpalić bezę z wierzchu palnikiem.
Ozdobić przed podaniem truskawkami i miętą. Gotowe! 🙂
Jeśli przepis Ci się podoba udostępnij go dalej.