Zbliża się Tłusty Czwartek, więc zapraszam na faworki. Zerknijcie też do po spis przepisów na Tłusty Czwartek.
Faworki
składniki na 3 duże talerze
składniki na 3 duże talerze
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
łyżka masła lub margaryny
2 jajka
pół szklanki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu/wódki/octu
4 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.
Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).
Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć – stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.
Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać radełkiem paski (długość około 8 cm, szerokość 2 cm – tak by zmieściły się w garnku do smażenia).
W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i jeden z końców paska przewlec przez nacięcie.
W rondlu rozgrzać smalec – sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.
Wrzucać ostrożnie faworki do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.
Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Z którego przepisu wychodzą lepsze faworki? Tego czy na fawo
Z którego przepisu wychodzą lepsze faworki? Tego czy na faworki błyskawiczne?:)
zdecydowanie z tego 🙂
Okropnie twarde sie robia. Ja zawsze dodaje proszek do pieczenia,sa wtedy mietsze.
Nigdy nie dodaje się proszku do pieczenia do faworków! To spory błąd, należy tak ciasto wystukać i wtłoczyć powietrze by odpowiednio się napuszyły.