W tym roku serwuję Wam naprawdę zacne przepisy na Tłusty Czwartek. Pojawiły się już najlepsze pączki jakie do tej pory robiłam (zobacz tu), a teraz mam dla Was przepis na faworki prosto od Wojciecha Rzepeckiego, czyli znanego trójmiejskiego mistrza cukiernictwa! Wojtek ma swój fanpage – dajcie mu like niech się dzieli z nami pysznymi przepisami :). 

Przepis na najlepsze faworki

Inspiracja

przepis na faworki

Przepis na faworki

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smażenia

Jak zrobić faworki?

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść, a następnie zostawić ciasto na 10 minut do odpoczynku. Po tym czasie drewnianym wałkiem uderzać w ciasto i zagniatać i tak przez około 5 minut. Zostawić ciasto znowu do odpoczynku na kilka minut, a następnie podzielić sobie na mniejsze części i wywałkować najcieniej jak się da. Pokroić na paski, zrobić nacięcie w środku i przewinąć ciasto przez dziurkę tworząc faworka. Zostawić znowu na kilka minut i następnie smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu do 180 st.C. Po chwili smażenia obrócić faworki na drugą stronę do smażenia np. patyczkiem do szaszłyków. Po wyjęciu odsączyć z tłuszczu na papierze do pieczenia, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Faworki gotowe! 🙂

2 Replies to “Faworki – przepis od mistrza cukiernictwa!”

  1. Ewa says: 26 marca 2019 at 10:12

    Co prawda już po tłustym czwartku ale chętnie spróbuję

    1. Dusia says: 28 marca 2019 at 08:47

      Smakowało? 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.