image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ostatnio dostałam zaproszenie od Mera Hotel&Spa na festiwal truflowy, dlatego z przyjemnością pojawiłam się w wyznaczonym terminie w Restauracji Pescatore. Na festiwalu towarzyszyła mi Asiejka i Ewcia. Hotel znajduje się w moim ukochanym mieście – w Sopocie, w dodatku nad samym morzem, a siedząc w restauracji możemy podziwiać widok morza.

Kulinarne festiwale zostały zapoczątkowane już w lutym, kiedy to Szef Kuchni zaproponował ucztę z owocami morza. Festiwale są powiązane z sezonowością pojawiania się konkretnych darów natury. W marcu tematem przewodnim są świeże trufle – ponieważ marzec to ostatni czas by ich spróbować.
Szef Kuchni – Vittorio di Sora – przygotował 5 dań, a w każdym z nich znajdziemy trufle. W trakcie degustacji Szef Kuchni opowiedział i pokazał nam trufle, przedstawiał, co znajduje się na talerzu, a także opowiedział o samym Festiwalu Truflowym.
Tak wygląda menu Festiwalu Truflowego:
1. Krem ziemniaczany z parmezanem i nutą świeżych trufli.
2. Burrata – kremowa mozzarella podana z frytkami z polenty i trufli, z dressingiem ze świeżych pomidorów.
3. Tatar z wołowiny podany ze smażonym jajkiem i truflami.
4. Buraczkowe gnocchi w sosie z parmezanu i świeżych trufli.
5. Kotlety jagnięce podane z puree z wędzonego bakłażanu i tartą z karczochów i ziemniaków.
6. Włoski deser semifreddo o smaku orzecha laskowego z nutą praliny i bezy.
Podsumowując – wykwintna i doskonała uczta dla kubków smakowych i dla oka. Jeżeli chcesz poznać czarodziejski smak trufli koniecznie przyjdź na kolację 15 marca albo 22 marca o godz. 18 do Hotelu Mera&Spa w Sopocie :).

7 Replies to “Festiwal truflowy w Mera hotel&spa”

  1. robaszekk says: 7 marca 2013 at 16:06

    Deser wygląda obiecująco, a gnocchi jadłam w tradycyjnej formie i bardzo mi smakowały, ciekawe jakie są te buraczkowe 🙂

  2. Ania says: 7 marca 2013 at 16:52

    Ale pyszności 🙂

  3. marionetka says: 7 marca 2013 at 18:41

    wspaniale wygladaja niektore pozycje (niektore poniewaz jestem wegetarianka ), szczegolnie zaciekawily mnie te buraczkowe gnocchi… piekne zdjecia 🙂

  4. MartynCia ^^ says: 7 marca 2013 at 19:21

    wspaniałe przepisy 🙂 nigdy nie miałam okazji spróbować trufli..cóż moze kiedyś się uda 😉

  5. DominikaD says: 7 marca 2013 at 20:39

    Restauracja wygląda świetnie 🙂 A z menu najbardziej przemiawiają do mnie gnocchi i semifreddo… mniam! 🙂

  6. Ewa/ Domowabogini.pl says: 8 marca 2013 at 18:59

    Było pysznie:) Dziękuję Ci za miłe towarzystwo:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.