Bezchmurne.
Niebo.
Flądra w sosie Lutenica
smażone flądry (przepis na smażoną flądrę)
sos Lutenica (z Premium Rosa)
Z flądry zdejmujemy skórę i ostrożnie wybieramy mięso, uważając na ości.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian mięso flądry z sosem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok.10min.
Ty mi napisz kochana jak się patroszy tę flądrę to kupię bo sa tylko tuszki a ja w zyciu nie miałam nic wspólnego z obieraniem ryby:))
Odcinasz głowę tuż za skrzelami – ustawiasz sobie rybę na boku i wtedy jest wygodniej, wyciągasz wszystko ze środka – ważne, żeby usunąć woreczek żółciowy, nadaje gorzkiego smaku, jeśli się wcześniej nam przeciął to kilka razy potem rybę myjesz, zamiast raz, żeby pozbyć się tej goryczki, usuwasz płetwy bo piją tłuszczu bardzo dużo. Płuczesz i gotowe 🙂
Lutenica pyszna więc i z rybką będzie smakowita:-)
w sam raz na dziś, smacznie ta ryba się prezentuje 🙂
Dawno nie jadłam żadnej ryby w sosie, ostatnio tylko ten kurczak i kurczak, z z ryb łosoś- trzeba w końcu urozmaić 😉
O mniam, musi pysznie smakować 🙂
No i nabrałem ochoty na rybkę 🙂
Z tego typu sosem jestem w stanie zjeść nawet taką rybę, której nie lubię;)
Bardzo lubię flądrę, ale… dotychczas jadłam tylko wędzoną albo gotowaną na parze. Trzeba będzie spróbować i takiej 😉
Wygląda bardzo apetycznie.
o maaatko!
Dusiu, pyszności.
lubie ryby wiec pewnie by mi smakowalo 😉
Flądrę bardzo lubię, ale taka od rybaków (zdarzyło mi się taką jeść), ta ze sklepu to porażka. Z takim sosem chętnie bym spróbowała, ale od tej ryby dzieli mnie 500 km 🙂
Wygląda pysznie. Za flądrą nie przepadam, ale może można zastąpić ją inną rybą? 🙂
Wygląda bardzo smacznie ma takie intensywne kolory
lubię flądre. To jedna z moich ulubionych ryb, zawsze króluje na Wigilii u mnie w domu 😉
Wygląda pysznie, pozdrawiam 🙂
jeżeli smakuje tak jak wygląda to zjem nawet zdjęcie 😉
Szybkie danie, a na pewno jest rewelacyjne w smaku. Chętnie wypróbuję, tylko nie wiem, gdzie szukać tego pysznego sosiku
Bardzo smakowity pomysł 🙂