Najlepiej się robi.
Gdy ma się pomocnika.
W postaci Ukochanego.
Gdy On ściera jabłka na tarce.
A Ty ugniatasz ciasto.
I potem ten zapach cynamonu w całym domu.
I wspomnienie naszych wspólnych Tatr.
Tak, cudownie było właśnie tam się zakochać…
Szarlotka tatrzańska
500g mąki krupczatki
250g margaryny (dałam masło)
90g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (dałam 3, bo miałam małe)
2 łyżki śmietany
3 kg szarej renety (dałam ok.1,5kg)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne.
Posiekaj margarynę, mąkę, proszek i cukier puder.
Dodaj żółtka i śmietaną, szybko zagnieć ciasto.
Formę o wielkości ok.20x30cm wyłóż papierem i wylep dno formy 2/3 części ciasta.
Razem z formą wstaw do lodówki, a resztę ciasta do zamrażalnika na ok.30-60min.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na pół lub ćwiartki.
Za pomocą tarki (czy innego sprzętu, lub za pomocą noża) pokrój na cienkie plasterki.
Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i cukier puder- wymieszaj delikatnie.
Wyjmij ciasto z lodówki i nakładaj jabłuszka poziomo.
Powinna wyjść gruba warstwa(ok.6cm, u mnie o połowę mniejsza).
Dociśnij i wyrównaj.
Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160st.C przez ok.60-80min.
Prawię czuje zapach cynamonu z tej przepięknej szarlotki…nie wyobrażam sobie życia bez gamy tych wszystkich zapachów…
Ciasto wygląda przepysznie!
oj kochana 🙂 mowilam ze z ciebie multitalent 🙂 ten twoj ukochany to ma dobrze 🙂
przepysznie wyglądająca szarlotka 🙂
..znam znam to ciachoo pycha jest ;p
Jabłka i cynamon to połączenie, które nigdy mi się nie znudzi. Cudowna szarlotka 🙂
Gdybym tylko miała dostęp do kuchni, już dawno bym piekła 🙁
Eh… Rozmarzyłam się o smaku tego ciasta.
Robiłam taką i była pyszna. Wspaniale ci wyszła 😀
Super szarlotka! A Tatry także kocham:)
A ja właśnie piję kawkę i taki kawałek szarlotki byłby do niej niezastąpiony;)
Idealny czas by upiec pyszną szarlotkę 🙂
rewelacja 🙂
pozdrawiam serdecznie
zawsze.oliwek
Smakuje rewelacyjnie, prawda? My zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa.
I tak, nie ma nic przyjemniejszego, niż pieczenie z kimś, kogo się Kocha…
Pozdrawiam! 🙂
Jesiennie, ale słonecznie i pysznie. Takie klimaty lubię 🙂
Jaki romantyczny opis…)))ładnie…
mniam 🙂 jak juz wypróbuje wszystkie przepisy i dojde do tego to bede wygladac jak wielka beczka
Wygląda jak najpyszniejsza szarlotka mojej Babci 🙂
szarlotka ? to ja już się melduję!!! najcudowniejsze ciacho w każdym wydaniu!!!
Mniam! Dawno nie robiłam szarlotki 🙂