image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Najlepiej się robi.
Gdy ma się pomocnika.
W postaci Ukochanego.
Gdy On ściera jabłka na tarce.
A Ty ugniatasz ciasto.
I potem ten zapach cynamonu w całym domu.
I wspomnienie naszych wspólnych Tatr.
Tak, cudownie było właśnie tam się zakochać…

Szarlotka tatrzańska
szarlotka tatrzańska, przepis na szarlotkę, przepis na szarlotkę górską, przepis na ciasto z jabłkami
500g mąki krupczatki
250g margaryny (dałam masło)
90g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (dałam 3, bo miałam małe)
2 łyżki śmietany
3 kg szarej renety (dałam ok.1,5kg) 
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne.
Posiekaj margarynę, mąkę, proszek i cukier puder.
Dodaj żółtka i śmietaną, szybko zagnieć ciasto.
Formę o wielkości ok.20x30cm wyłóż papierem i wylep dno formy 2/3 części ciasta.
Razem z formą wstaw do lodówki, a resztę ciasta do zamrażalnika na ok.30-60min.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na pół lub ćwiartki.
Za pomocą tarki (czy innego sprzętu, lub za pomocą noża) pokrój na cienkie plasterki.
Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i cukier puder- wymieszaj delikatnie.
Wyjmij ciasto z lodówki i nakładaj jabłuszka poziomo.
Powinna wyjść gruba warstwa(ok.6cm, u mnie o połowę mniejsza).
Dociśnij i wyrównaj.
Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160st.C przez ok.60-80min.
szarlotka tatrzańska, przepis na szarlotkę, przepis na szarlotkę górską, przepis na ciasto z jabłkami

18 Replies to “Szarlotka tatrzańska”

  1. Angie says: 13 października 2011 at 09:55

    Prawię czuje zapach cynamonu z tej przepięknej szarlotki…nie wyobrażam sobie życia bez gamy tych wszystkich zapachów…
    Ciasto wygląda przepysznie!

  2. Ania says: 13 października 2011 at 09:55

    oj kochana 🙂 mowilam ze z ciebie multitalent 🙂 ten twoj ukochany to ma dobrze 🙂

  3. dariaanna says: 13 października 2011 at 10:02

    przepysznie wyglądająca szarlotka 🙂

  4. maggie says: 13 października 2011 at 10:26

    ..znam znam to ciachoo pycha jest ;p

  5. Barbara says: 13 października 2011 at 10:44

    Jabłka i cynamon to połączenie, które nigdy mi się nie znudzi. Cudowna szarlotka 🙂

  6. Żakiecik says: 13 października 2011 at 11:12

    Gdybym tylko miała dostęp do kuchni, już dawno bym piekła 🙁
    Eh… Rozmarzyłam się o smaku tego ciasta.

  7. slyvvia says: 13 października 2011 at 13:59

    Robiłam taką i była pyszna. Wspaniale ci wyszła 😀

  8. Majana says: 13 października 2011 at 15:15

    Super szarlotka! A Tatry także kocham:)

  9. Panna Malwinna says: 13 października 2011 at 15:28

    A ja właśnie piję kawkę i taki kawałek szarlotki byłby do niej niezastąpiony;)

  10. burczymiwbrzuchu says: 13 października 2011 at 15:31

    Idealny czas by upiec pyszną szarlotkę 🙂

  11. Anonimowy says: 13 października 2011 at 16:28

    rewelacja 🙂
    pozdrawiam serdecznie

    zawsze.oliwek

  12. Anonimowy says: 13 października 2011 at 18:27

    Smakuje rewelacyjnie, prawda? My zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa.

    I tak, nie ma nic przyjemniejszego, niż pieczenie z kimś, kogo się Kocha…

    Pozdrawiam! 🙂

  13. kruszyna says: 13 października 2011 at 18:40

    Jesiennie, ale słonecznie i pysznie. Takie klimaty lubię 🙂

  14. megii013 says: 13 października 2011 at 20:11

    Jaki romantyczny opis…)))ładnie…

  15. paauliska says: 14 października 2011 at 07:09

    mniam 🙂 jak juz wypróbuje wszystkie przepisy i dojde do tego to bede wygladac jak wielka beczka

  16. Grace says: 14 października 2011 at 09:04

    Wygląda jak najpyszniejsza szarlotka mojej Babci 🙂

  17. wilczyca-Aga says: 14 października 2011 at 15:26

    szarlotka ? to ja już się melduję!!! najcudowniejsze ciacho w każdym wydaniu!!!

  18. Ania says: 8 stycznia 2013 at 23:30

    Mniam! Dawno nie robiłam szarlotki 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.