image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Szybki i prosty pomysł na kolację lub śniadanie. Grzaneczki z polskimi produktami, są naprawdę pyszne! My jesteśmy wielkimi fanami grzanek na różne sposoby, bo w ten sposób możemy wykorzystać różne produkty z lodówki. Wszystkie przepisy na grzanki zebrane są tu.

Grzanki z oscypkiem, krakowską i pieczarkami

  • kilka kromek pieczywa
  • pół dużego oscypka
  • kilkanaście plasterków krakowskiej suchej
  • kilka pieczarek
  • oliwa lub olej
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek suszony
  • natka pietruszki i/lub koperek
  • krem balsamiczny
  • konfitura z żurawiny lub czarnej porzeczki
  • opcjonalnie: orzechy włoskie

Jak zrobić grzanki z oscypkiem? 

Kromki chleba skropić olejem lub oliwą. Na każdą kromkę położyć po kilka plasterków pieczarek, które posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć plasterki krakowskiej suchej, a na wierzchu oscypka, który posypać tymiankiem. Zapiekać w temp. 200 st. na funkcji grzania i grilla przez około 15 minut. Przed podaniem skropić kremem balsamicznym, dodać konfiturę, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki lub/i koperek.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.