Bardzo lubię grzanki na śniadanie i kolację. Ostatnio po grzybobraniu odłożyłam sobie porcję grzybów do grzanek i to był strzał w dziesiątkę, bo takie grzanki są naprawdę rewelacyjne. Podstawą grzanek jest dobre pieczywo – ja wykorzystałam chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem od Chwila Moment, które ma rewelacyjne, francuskie pieczywo. Grzanki z grzybami i serem polecam, sama będę powtarzać, bo akurat jutro planuję wyjście w teren po dary lasu :).
Grzanki z grzybami i serem
kilka grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
2-3 kromki chleba
cebula
olej i oliwa
sól, pieprz, tymianek
świeże oregano
natka pietruszki
starty żółty ser
Oczyszczone grzyby pędzelkiem i krótko obmyte wodą pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby i smażyć razem około 5-8 minut.
Pod koniec doprawić solą, pieprzem naturalnym i tymiankiem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.
Kromki chleba skropić oliwą i podpiec kilka minut w piekarniku ( 180 st.C – termoobieg lub grill) aż staną się złociste.
Na grzanki nałożyć grzyby z cebulą, a wierzch posypać startym serem.
Ozdobić świeżym oregano.
Mniaaam! Twoje zdjęcia są tak cudowne, że nawet najbanalniejsza potrawa wygląda po prostu bosko 🙂
Dziękuję za taki komplement 🙂