image_pdfPDFimage_printWydrukuj
To mój pierwszy przepis na wegetariański pasztet. Pasztet z cukinii to coś pysznego i jestem przekonana, że zasmakuje także mięsożercom, jest niezwykle delikatny, a dzięki przełożeniu kurkami smakuje jeszcze ciekawiej. Pasztet z cukinii z kurkami to zdecydowanie coś pysznego!
Pasztet z cukinii z kurkami
pasztet z cukinii z kurkami, pasztet cukiniowy, pasztet cukinia, pasztet z kurkami

 1 kg cukinii (4 szklanki startej)
duża marchewka
2 cebule
około 200 g kurek
olej i masło do smażenia
1,5 szklanki bułki tartej
5 jajek
1/4 szklanki oleju
150 – 200 g żółtego sera
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
duża szczypta płatków chilli
sól do smaku – pół płaskiej łyżeczki
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Osolić z wierzchu solniczką i zostawić na durszlaku na 15- 30 minut, a potem odsączyć z soku.
W między czasie pokroić pierwszą cebulę w kosteczkę i zeszklić na oleju – odsączyć z oleju, zostawić do wystudzenia. 
Drugą cebulę również pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, dodać oczyszczone kurki (jeśli większe to pokroić na pół) i chwilę razem smażyć do zeszklenia się cebuli – odstawić na bok.
Marchewkę i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Odciśniętą cukinię wymieszać z marchewką, serem i  usmażoną cebulą (tą bez kurek),
Wbić do masy jajka, dosypać bułkę tartą i dolać olej. 
Wymieszać i doprawić przyprawami.
Standardową keksówkę (lub trochę dłuższą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukiniową masę podzielić na pół i jedną część wyłożyć na dno formy równomiernie.
Następnie rozłożyć kurki z cebulą.
Przykryć grzyby drugą częścią masy – lekko docisnąć do dołu.
Wierzch wyrównać.
Piec przez 1 godzinę 15 minut w temp. 180 st.C.
Zostawić do ostudzenia, a następnie kroić w plastry.
pasztet z cukinii z kurkami, pasztet cukiniowy, pasztet cukinia, pasztet z kurkami
pasztet z cukinii z kurkami, pasztet cukiniowy, pasztet cukinia, pasztet z kurkami
pasztet z cukinii z kurkami, pasztet cukiniowy, pasztet cukinia, pasztet z kurkami
pasztet z cukinii z kurkami, pasztet cukiniowy, pasztet cukinia, pasztet z kurkami

6 Replies to “Pasztet z cukinii z kurkami”

  1. maleńka says: 15 września 2014 at 08:36

    Czy kurki dało by się zastąpić pieczarkami?

    1. Dusia says: 15 września 2014 at 09:48

      jak najbardziej tak, postępować tak samo – smażyć je do odparowania płynu.

  2. Janek90 says: 15 września 2014 at 22:08

    O świetny pomysł o takim czymś nie pomyślałem wygląda bardzo apetycznie ten pasztet spisze sobie przepis i przy następnej okazji go z chęcią wypróbuję.

  3. Anonimowy says: 22 września 2014 at 10:31

    zrobiłam i wyszedł świetnie (troszeczkę zmieniłam). chciałabym zamieścić na swoim blogu (z podlinkowaniem do Ciebie).

    oliwek (kulinarnyoliwek.blox.pl)

    1. Dusia says: 22 września 2014 at 14:30

      Ula, bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że smakował 🙂 Lecę do Ciebie zobaczyć.

    2. Dusia says: 22 września 2014 at 14:32

      A dopiero będzie – oczywiście, że możesz zamieścić 🙂 Pozdrawiam ciepło i wyślij mi zdjęcie do albumu czytelników 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.