Najlepsze.
Ulubione.
Raz do roku.
Babcine.
Pierogi wileńskie z grzybami – grzybówki
przepis rodzinny
ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
około 1 – 1,5 szklanki zimnej wody
sól
sól
farsz:
suszone grzyby
cebula
łyżeczka oleju
sól, pieprz
Suszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.
Zalać wodą w misce i zostawić na noc.
Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.
Idealne do barszczyku i do podjadania.
Świetne i takie chrupiące:-))
Jakie fajne maleństwa 🙂
Muszą być dobre!
Pyszności, jutro takie podobne piekę 🙂
A jakie tuczace 😉
Raz do roku można się poświęcić 😀
Jak cudnie 🙂
Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT 😉
Wesołych Świąt !
U mnie raz do roku są bardzo podobne ( i o podobnym pochodzeniu:), ale ciasto jest drożdżowe. Nazywamy je grzybowikami. Uwielbiam…
wyglądają pysznie 🙂
Hej.Mam do was taka prośbę. Prowadzę bloga kulinarnego,ale nie takiego zwykłego. Założyłam blog kulinarny też po to,żeby wyjść z Pro Any.
Licze,że wpadniecie do mnie i będziecie mnie wspierać 😉
To adres mojego bloga- http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de
mm, takie chrupiące 😉
zjadłabym z ochotą 😉
pycha! na Wigilię w mojej rodzinie też się takie jada!:)
a mogłyby być np pieczarki posiekane i podsmazone na patelni ? 🙂
można spróbować 🙂 daj znać czy były dobre :),0