image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Najlepsze.
Ulubione.
Raz do roku.
Babcine.
Pierogi wileńskie z grzybami – grzybówki
przepis rodzinny
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki oleju
około 1 – 1,5 szklanki zimnej wody
sól

farsz:
suszone grzyby
cebula
łyżeczka oleju
sól, pieprz
Suszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.
Zalać wodą w misce i zostawić na noc.
Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.
Idealne do barszczyku i do podjadania.
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone

14 Replies to “Grzybówki-wileńskie pierogi”

  1. Marzena says: 22 grudnia 2012 at 09:34

    Świetne i takie chrupiące:-))

  2. Kamciss says: 22 grudnia 2012 at 09:36

    Jakie fajne maleństwa 🙂

  3. Andźka says: 22 grudnia 2012 at 10:07

    Muszą być dobre!

  4. Dorota Owczarek says: 22 grudnia 2012 at 10:28

    Pyszności, jutro takie podobne piekę 🙂

    1. Dusia says: 22 grudnia 2012 at 10:42

      Raz do roku można się poświęcić 😀

  5. Kruszynka says: 22 grudnia 2012 at 10:48

    Jak cudnie 🙂

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT 😉

    Wesołych Świąt !

  6. Arnika says: 22 grudnia 2012 at 11:20

    U mnie raz do roku są bardzo podobne ( i o podobnym pochodzeniu:), ale ciasto jest drożdżowe. Nazywamy je grzybowikami. Uwielbiam…

  7. B-e-a-utiful says: 22 grudnia 2012 at 12:21

    wyglądają pysznie 🙂

  8. Carly says: 22 grudnia 2012 at 17:28

    Hej.Mam do was taka prośbę. Prowadzę bloga kulinarnego,ale nie takiego zwykłego. Założyłam blog kulinarny też po to,żeby wyjść z Pro Any.
    Licze,że wpadniecie do mnie i będziecie mnie wspierać 😉

    To adres mojego bloga- http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de

  9. MartynCia ^^ says: 22 grudnia 2012 at 18:56

    mm, takie chrupiące 😉
    zjadłabym z ochotą 😉

  10. Maja Skorupska says: 22 grudnia 2012 at 22:35

    pycha! na Wigilię w mojej rodzinie też się takie jada!:)

  11. Anonimowy says: 21 lutego 2013 at 16:25

    a mogłyby być np pieczarki posiekane i podsmazone na patelni ? 🙂

    1. Dusia says: 21 lutego 2013 at 16:48

      można spróbować 🙂 daj znać czy były dobre :),0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.