Guacamole to meksykańska salsa/sos na bazie awokado z różnymi dodatkami, ale ja prezentuję Wam przepis podstawowy, choć i tych klasycznych jest wiele wersji. Swoją pastą guacamole bardzo lubię smarować grzanki i krakersy. Awokado ma konsystencję i smak podobny do masła oraz jest niezwykle zdrowym owocom, bogactwo wszystkiego, co najlepsze. Przepisy z awokado:
Guacamole
dojrzałe awokado
łyżka soku wyciśniętego z limonki
ząbek czosnku
kawałek ostrej papryczki
sól
Z awokado pozbyć się pestki i przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ.
Miąższ utrzeć na miazgę widelcem lub w moździerzu.
Dodać sok z limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną papryczkę.
Doprawić do smaku solą i wymieszać.
Jeszcze nie próbowałyśmy guacamole, ale na pewno by nam zasmakowało:) Wygląda pysznie.
Nie przepadam za nim.
Wygląda pysznie 🙂 nie mogę się doczekać kiedy spróbuję ten przepis.
Bardzo pięknie to wygląda, meeega apetycznie 🙂