Niedzielny poranek.
Leniwe spojrzenia.
Zwyczaj jajeczny.

Jajecznica po szwedzku
2 jajka
1/4 szklanki mleka
łyżeczka mąki
sól, pieprz
koperek
łyżka masła
Mąkę rozmieszać w mleku.
Dodać jajka i przyprawy-wymieszać.
Smażyć na maśle do ścięcia się.
Podawać z koperkiem.

33 Replies to “Jajecznica po szwedzku.”

  1. Barbara says: 13 maja 2012 at 09:23

    Zwyczaj jajeczny jest również u mnie. Dzisiaj też była jajecznica, ale zwykła 🙂

  2. na gazie says: 13 maja 2012 at 09:55

    u mnie byly jajka w majonezie … a taka wersje jajecznicy to robi sie w zywieniu zbiorowym … by zyskac na objetosci 🙂 nie zdrowa wersja jak dla mnie .. pozdrawiam

  3. Jotka says: 13 maja 2012 at 09:55

    u mnie również jest zwyczaj jajeczny, ale są to jajka na miękko 🙂

  4. Pani Fotograf Gotuje says: 13 maja 2012 at 10:05

    swoją jajecznicę zawsze posypuję szczypiorkiem. ale myślę, że koperek też będzie się fajnie komponować. na pewno wypróbuję to połączenie przy najbliższej okazji 🙂

  5. islanzadi says: 13 maja 2012 at 11:02

    u mnie była pasta jajeczna 🙂

  6. goh. says: 13 maja 2012 at 11:11

    u nas też dzisiaj była jajecznica, ale polska, zwykła:)))

  7. Josia says: 13 maja 2012 at 11:38

    super !!!
    a myslałam że jajecznica nie jest w stanie mnie zaskoczyć 🙂
    a tu proszę…

  8. Dominika says: 13 maja 2012 at 11:49

    a u mnie jajecznicy dzisiaj nie było 😉

  9. Gosia says: 13 maja 2012 at 12:45

    takiej jajecznicy jeszcze nie znałam, ale chętnie poznam 🙂

  10. madzik says: 13 maja 2012 at 13:00

    Nie tylko na niedzielne śniadanko taka jajecznica … pycha 🙂

  11. noclaudine says: 13 maja 2012 at 13:58

    lubię taką właśnie jajecznice ; )

  12. Bon Appetit! says: 13 maja 2012 at 14:15

    Nie ma to jak jajecznica na boczku 🙂 Posypana szczypiorkiem! Tylko po co mąka i mleko do tego…Czego to Szwedzi nie wymyślą ;)hihi

    1. Dusia says: 13 maja 2012 at 14:17

      To zdecydowanie chudsza wersja i od razu wiadomo czemu są tacy zgrabni 🙂 W dodatku przypomina tym starszym dzieciństwo 🙂

    2. Bon Appetit! says: 13 maja 2012 at 15:31

      Nie wiem czemu, a i może się mylę, ale wyczuwam tu bijącą od Ciebie irytację. Czy to oznacza, że na tym blogu nie można wyrazić swojej opinii, swoich gustów smakowych i doświadczeń, a tylko robić achy i ochy? Nie chciałam Cię niczym urazić, żeby była jasność. Chciałam napisać, co ja lubię i tyle.
      Może i niektórzy lubią mąkę w jajecznicy, nic mi do tego, dla mnie to zabicie jajka i jego smaku 🙂
      Ale wpis fajny, dzięki czemu możnaby podyskutować…byłoby kontrowersyjnie 🙂 Baaa…nawet by można "ludu" zapytać jakie są pomysły na jajecznicę w innych krajach :)Zrobić z tego jakiś dłuższy post.
      Pozdrawiam!

    3. Dusia says: 13 maja 2012 at 15:37

      Żadna irytacja, ot słowo o tej jajecznicy 🙂 Ja takiej nie znałam, okazało się, że moi rodzice za dawnych czasów tylko takie jadali. Sama uwielbiam wszelkie jajecznice 🙂

    4. Bon Appetit! says: 13 maja 2012 at 15:43

      No to gut… nie zrozumiałyśmy się 🙂

  13. Gosia says: 13 maja 2012 at 15:11

    I niby taka zwykła jajecznica,a jak patrzę to mi ślinka leci 🙂

  14. kornik says: 13 maja 2012 at 15:43

    w sumie to ciekawe po co ta maka? czy w smaku/konsystencji były jakieś znaczące różnice?

    1. Dusia says: 13 maja 2012 at 15:47

      Zdecydowanie smak jest inny, jest też bardziej pulchna 🙂 Taka puszysta i bardziej syta od zwykłej jajecznica:)

    2. na gazie says: 14 maja 2012 at 08:14

      smak mączny .. dla lubisiow mąki …. 🙂
      pozdrawiam

  15. kikimora says: 13 maja 2012 at 16:08

    Nie przepadam za jajecznicą, ale jak już mnie najdzie, to robię właśnie taką. A teraz wiem, że to jest jajecznica szwedzka 😀

  16. lutka40 says: 13 maja 2012 at 16:37

    Z koperkiem? Jeszcze nie jadłam .Ciekawe

  17. agattekh says: 13 maja 2012 at 18:11

    U mnie dzisiaj tez jajecznica była 🙂 nie wiedziałam, że taka jajecznica nazywa się po szwedzku, moja mama taką często robiła właśnie z mlekiem, albo śmietaną, pycha 🙂

  18. Majana says: 13 maja 2012 at 19:39

    Uwielbiam jajecznicę na niedzielne śniadanko. Dziś mi jej brakło,ale za tydzień na pewno będzie. 🙂
    Pozdrowienia

  19. pasjonatka says: 13 maja 2012 at 20:21

    musze sprobowac ;D

  20. oliwek says: 14 maja 2012 at 08:20

    nie znałam wersji z mąką ….i koperkiem 🙂

  21. burczymiwbrzuchu says: 15 maja 2012 at 06:38

    Przyznam, że ta mąka intrygująca, nie wiedziałam, że ktokolwiek tak robi jajecznicę. Myślałam, że będzie z wędzonym łososiem 🙂

  22. Karolka says: 15 maja 2012 at 12:15

    Z mlekiem albo jogurtem zawsze robię, bo robi się super puszysta, ale o mące to jeszcze nie słyszałam:) czas wypróbować:)

  23. joannab_jb says: 23 maja 2012 at 08:15

    Tak jeszcze nie próbowałam jeść jajecznicy, muszę wypróbować.

  24. aguzja says: 23 maja 2012 at 21:47

    A to ciekawe…zawsze jadłam taką jajecznicę u babci, jak byłam dzieckiem. Kiedyś spytałam jej co takiego dodawała do jajecznicy, że miała całkiem inny smak. Babcia powiedział, ze mleko i mąkę. Robiła to z oszczędnosci, gdyz było dużo ludzi do wyżywienia a jajek niewiele. Z tego co wiem to nie znała nikogo ze Szwecji ;p Pozdrawiam 🙂

  25. Anonimowy says: 26 stycznia 2013 at 10:14

    To jest smak mojego dzieciństwa.Babcia mi to zawsze robiła:)

  26. Jan B. says: 4 marca 2017 at 20:29

    W dziecinstwie często taką jadłem. Teraz zastanawiam sie, ze ta mąka w jajecznicy była chyba surowa. No bo jajko ścina sie szybko, a ciasta na bazie mąki pieczemy dosyc d.ugo. Moze lepiej mąke z mlekiem najpierw podgotować ? Chyba zrobie taką próbe, uzywając mąki kukurydzianej. Ciekawe tez, jakby to było dodać startej dyni, która także potrzebuje troche czasu gotowania.

    1. Dusia says: 5 marca 2017 at 12:22

      To trochę tak, jak z zasmażką, że po chwili mąką jest podpieczona. Gotując długo jajka i mąkę w piekarniku otrzymalibyśmy muffinki, a przecież nie to jest naszym zamiarem. Dynię startą razem z cebulką przesmażyłabym kilka minut na patelni, a potem dodałabym jajka.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.