image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Promyki słońca.
Wyskakują zza.
Firanek. Kot.
Wygrzewa się.
Na balkonie.
Kaczka w czerwonych pomarańczach
kaczka w pomarańczach, kaczka faszerowana pomarańczami, kaczka w czerwonych pomarańczach
kaczka 1 – 2 kg
sól, pieprz, majeranek
3 czerwone pomarańcze
2 jabłka
szklanka soku pomarańczowego
Umytą kaczkę bez podrobów natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (również od środka).
Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.
Do wnętrza kaczki włożyć pokrojone i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki pomarańczy  (bez skórki).
Spiąć kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.
Do brytfanny wlać sok z pomarańczy, włożyć kaczkę i plasterki pomarańczy (mogą być ze skórką).
Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać kaczkę powstałym sosem w brytfance.
Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.
Przed podaniem wyjąć wykałaczki.

kaczka w pomarańczach, kaczka faszerowana pomarańczami, kaczka w czerwonych pomarańczach

5 Replies to “Kaczka w pomarańczach”

  1. blog okularnicy says: 28 kwietnia 2013 at 12:03

    kaczka, moje ulubione mięsko!!!

  2. Marta Stachowiak says: 28 kwietnia 2013 at 12:08

    Nigdy nie jadłam kaczki :O wygląda na to, że dużo straciłam :<
    Kiedyś się skuszę 🙂

  3. Olimpia Davies says: 28 kwietnia 2013 at 12:54

    Uwielbiam pieczoną kaczkę z każdymi dodatkami:-)

  4. Zielona strona Flinstona says: 28 kwietnia 2013 at 13:48

    nigdy nie robiłam całej kaczki, twoja wygląda zachwycająco! :))))

  5. Beatrice says: 28 kwietnia 2013 at 17:28

    Kaczkę uwielbiam! Ja robię ją z jabłkami, w pomarańczach jeszcze nie robiłam, ale wygląda pysznie 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.