image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Zrobić coś.
Dla siebie.
Bo zbliża się.
Maj.
Różowe kopytka
różowe kopytka, kopytka z burakiem, kopytka buraczane

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
ugotowany burak
jajko
ok. 1,5 szklanki mąki
sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do ziemniaków.
Wbić jajko, dodać mąkę i sól.
Zagnieść ciasto, formować wałki i kroić kluski podsypując mąką.
Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 2 minuty.
A jeśli wolicie wersję klasyczną to przepis tutaj.

5 Replies to “Różowe kopytka”

  1. robaszekk says: 29 kwietnia 2013 at 13:36

    świetnie wyglądają! Nigdy nie jadłam żadnych innych kopytek poza tymi tradycyjnymi 🙂

  2. Twins Pot says: 29 kwietnia 2013 at 13:59

    Bardzo wesołe kopytka ! Akurat na wiosnę! Też się cieszę, że maj tuż tuż…
    Pozdrawiam słonecznie. Dorota 🙂

  3. Jey says: 29 kwietnia 2013 at 14:27

    wiedziałam, że są z burakiem! wiedziałam! ostatnio dużo buraczków na blogach i mam ochotę sama z nimi poeksperymentować, bo bardzo bardzo lubię smak tego warzywka. a ile zdrowości! te kopytka prezentują się naprawdę genialnie, a dodatkowo już lubię w nich to, że są bardziej pożywne od zwykłych i przede wszystkim pewnie mniej kaloryczne…

  4. attea atea says: 29 kwietnia 2013 at 18:36

    Cudowne,wesołe danie…takie optymistyczne!!!

  5. Majana says: 29 kwietnia 2013 at 19:51

    Ale fajne kopytka, ślicznie różowe 🙂
    Pozdrowienia :*

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.