Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam własną domową kiszoną kapustę. Część porcji postanowiłam wykorzystać do zrobienia kapuśniaczku. Jeśli szukacie innych przepisów na zupy to zajrzyjcie tu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

około 0,5-1 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
2 cebule
4 kiełbasy śląskie
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki kminku (pominęłam)
2 liście laurowe
 2 kulki ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu w ziarnach
3 ziemniaki
pieprz, sól do smaku
świeży koperek
Kiszoną kapustę zalać wodą lub bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i nastawić do zagotowania.
W między czasie na patelni obsmażyć kiełbaski pokrojone w plasterki.
Na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę drobno pokrojona.
Cebulę i kiełbasę dodać do garnka.
Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, a marchewki zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
Gotować około 20 minut, do miękkości ziemniaków.
Doprawić do smaku przyprawami, podawać posypaną koperkiem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.