Karkówka marynowana w czerwonym winie to idealne mięso na wykwintną kolację. Pieczona karkówka w winie nadaje się do jedzenia także na zimno, jako wędlina – najlepiej smakuje z chrzanem lub żurawiną. Ostatnio coraz więcej przygotowuję pieczonych mięs, więc będę Wam serwować nowe przepisy. Do tej pory na blogu jest karkówka z ketchupem i pieczona karkówka.
Karkówka marynowana w czerwonym winie
1,5 kg karkówki
szklanka czerwonego wina
2 liście laurowe
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżka papryki słodkiej
gałązka świeżego rozmarynu
łyżka oliwy
2-3 ząbki czosnku
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i papryką.
Mieszanką natrzeć mięso z każdej strony, na wierzchu mięsa ułożyć liście laurowe i listki rozmarynu.
Mięso zalać czerwonym winem i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zlać resztki marynaty.
Mięso piec pod przykryciem przez 1,5 godziny – ostatnie 15 minut można piec na opcji grill ze zdjętą pokrywką.
ciekawy pomysł, tak jeszcze karkówki nie robiłam, zawsze maczam ją albo w mleku albo w piwie:)