Kluski śląskie
przepis od chmurki
1 jajko (zwiększając proporcje, liczba jajek pozostaje niezmienna)
600 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
600 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
boczek i cebulka
Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Podzielić w misce ziemniaki na 4 części. 1 część wyjąć położyć na górę pozostałych.
Do pustego miejsca nasypać mąki (cała dziura powinna być zasypana mąką).
Wymieszać i dodać jajko.
Lepić kuleczki, spłaszczać i zrobić dziurkę np. końcem widelca.
Wrzucić do osolonego wrzątku.
Jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3-4min.
Podsmażyć boczek i cebulkę na patelni.
do tego śląska rolada i jestem w niebie ;P
Mniam…ale by się zjadło 😛
Roladka i kapustka modra obowiązkowo iiii sosik
ale mówią że do śląskich bez jaja….choć ja czasami tez dodaje……od kartofli zależy