image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Kluski śląskie
przepis od chmurki

1 jajko (zwiększając proporcje, liczba jajek pozostaje niezmienna)
600 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
boczek i cebulka
Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Podzielić w misce ziemniaki na 4 części. 1 część wyjąć położyć na górę pozostałych.
Do pustego miejsca nasypać mąki (cała dziura powinna być zasypana mąką).
Wymieszać i dodać jajko.
Lepić kuleczki, spłaszczać i zrobić dziurkę np. końcem widelca. 
Wrzucić do osolonego wrzątku.
Jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3-4min. 
Podsmażyć boczek i cebulkę na patelni.

4 Replies to “Kluski śląskie.”

  1. kulinarne-smaki says: 6 lutego 2011 at 10:55

    do tego śląska rolada i jestem w niebie ;P

  2. Alexandra says: 7 lutego 2011 at 12:22

    Mniam…ale by się zjadło 😛

  3. Anonimowy says: 13 września 2013 at 16:27

    Roladka i kapustka modra obowiązkowo iiii sosik

  4. Olcia says: 13 września 2013 at 22:26

    ale mówią że do śląskich bez jaja….choć ja czasami tez dodaje……od kartofli zależy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.