5 dzień.
Truskawkowy.
Dzień lata.
Knedle z truskawkami
250 gram twarogu
250 gram ziemniaków ugotowanych
300 gram mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
kilkanaście truskawek
+ śmietana, cukier
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę albo utrzeć na puree za pomocą tłuczka.
W misce połączyć mąkę z pokruszonym drobno twarogiem, ziemniakami, solą i cukrem.
Wymieszać składniki, zrobić wgłębienie i wbić jajka.
Wyrobić ciasto (można ręcznie jak ja, albo użyć miksera) aż powstanie kula.
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na ok. 15 części.
Każdą część rozpłaszczyć na dłoni, położyć na niej truskawkę (bez szypułek) i zawijać na kształt kuli.
Czynność powtórzyć z resztą ciasta – gotowe knedle kłaść na blacie podsypanym mąką albo na czystej ściereczce.
Knedle gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Gotowe przełożyć na talerz, polać śmietanką i posypać cukrem.
ooooomomomonomonomm ♥ smak dzieciństwa. muszę namówić mamę, żeby znowu mi zrobiła 🙂
królestwo za knedle!!!
Ale fajowe 😉
pyszności:) uwielbiam knedle:) narobiłaś mi smaka:) zdecydowanie muszę sobie też takie zrobić na obiad:)
Zaplanowałam je na jutro:)
fajne z twarogiem mniam;) narobilas mi smaka:) nie moge twarogu jesc ale zrobie z ziemniakow;) pozdrawiam
tą wersję polecam w takim razie http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/10/knedle-ze-sliwkami.html
baaaardzo smakowite:)
W tygodniu robiłam też knedle z truskawkami, ale na cieście twarogowym – to moje ulubione – pyszniutkie i mięciutkie!
knedli z truskawkami co prawda jeszcze nie jadłam, ale pierogi takie uwielbiam
O raju jakie pyszności 🙂 Pozdrawiam
Uwielbiam knedle tradycyjne… tzn. ze śliwkami. Truskawki w knedlach też są mi dobrze znane. Muszę wrócić do tego smaku. Tym bardziej, że sezon truskawkowy ma się ku końcowi. Knedle w moim wydaniu jednak mają polewę z bułki tartej z masłem i obsypane lekko cukrem. MNIAM.