Przeplatanie.
Słońca z deszczem.
Czy jesieni z latem.
Tarta róża
konfitura z róży, tarta róża, dżem z róży, tarte płatki róży, konfitura z płatków róży

płatki róży
cukier (wagowo 2razy więcej niż róży)
łyżeczka kwasku cytrynowego albo soku z cytryny
Płatki róży pozbawić białych końcówek.
Utrzeć w makutrze płatki z cukrem.
Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny lub kwasek-zachowa kolor róży.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
konfitura z róży, tarta róża, dżem z róży, tarte płatki róży, konfitura z płatków róży
konfitura z róży, tarta róża, dżem z róży, tarte płatki róży, konfitura z płatków róży

42 Replies to “Konfitura z róży.”

  1. Domi w kuchni says: 19 lipca 2012 at 08:03

    Uwielbiam… ten zapach, ten różany smak, ach… !

  2. Cookie says: 19 lipca 2012 at 08:08

    może to dziwnie zabrzmi …ale jakoś tak romantycznie kojarzy mi się dżem różany ;-D

  3. Ania says: 19 lipca 2012 at 08:39

    A u mnie róże już nie kwitną 🙁 Ale Ci zazdroszczę tego różanego zapachu 😀

  4. Tomek gotuje says: 19 lipca 2012 at 09:19

    Zapachniało pączkami 😉

  5. Gula says: 19 lipca 2012 at 10:59

    I chlup, jako nadzienie do pączków:)

  6. Marzena says: 19 lipca 2012 at 11:13

    Dziękuję…Taka konfitura kojarzy mi się tylko z jedną osobą i Ty mi o niej przypomniałaś.

  7. Ola says: 19 lipca 2012 at 13:00

    uwielbiam! tarta róża ma w sobie magię 🙂

  8. Angie says: 19 lipca 2012 at 13:02

    Uwielbiam ta konfiturę, ale moje próby znalezienia krzaków róży w okolicy zakończyły się totalnym niepowodzeniem 🙁 Zazdroszczę takich zapraw…

    1. Gula says: 19 lipca 2012 at 13:41

      Nie jesteś jedyna. U mnie też ich brakuje;)

  9. Anonimowy says: 19 lipca 2012 at 14:50

    ciągle to dla mnie dziwne jest, wejść do kwiaciarni i poprosić jakieś smaczne róże… :>

    1. Dusia says: 19 lipca 2012 at 15:25

      nie idzie się do kwiaciarni po róże, nie róbcie tego, takie róże rosną na nawozach i są pryskane. krzak dzikiej róży w niedalekiej okolicy zawsze można znaleźć, a przy okazji zrobić sobie wycieczkę

  10. marta-gotuje.pl says: 19 lipca 2012 at 14:58

    Jaki śliczny słoiczek:)

  11. Kulinarna Ja says: 19 lipca 2012 at 15:36

    Takie łatwe, a tak przydatne. Muszę nazbierać płatków 🙂

  12. www.slodkieslone.pl says: 19 lipca 2012 at 15:54

    też chciałam robić konfiturę z róży ale jakoś nie mogę się wybrać po płatki:)

  13. Kaś says: 19 lipca 2012 at 16:14

    ma cudowny kolor. i uroczo 'odziałaś' słoiczek 🙂

  14. Gosia says: 19 lipca 2012 at 16:18

    wygląda przeapetycznie i słodko 🙂

  15. Basia says: 19 lipca 2012 at 17:00

    Cudne!
    Zawsze w wakacje robiła takie moja Babcia 🙂 a w zimie były pączki z wiśniami i prawdziwą konfiturą z róży!
    Pozdrawiam serdecznie, żebyś zobaczyła, jak się uśmiecham 🙂

  16. mojetworyprzetwory says: 19 lipca 2012 at 17:11

    Piękna i pachnąca! Niestety nie miałam skąd jej zebrac ani kiedy…Zazdroszczę;)

  17. precelia says: 19 lipca 2012 at 19:46

    Ach, musi być pyszna!

  18. pasjonatka says: 19 lipca 2012 at 19:54

    i od razu czuc babcina kuchnie ;D

  19. Majana says: 19 lipca 2012 at 20:31

    Cudna! Uwielbiam:) Mam zrobioną tylko jeszcze na bloga nie wrzuciłam.
    Pozdrawiam.

  20. Sonja says: 19 lipca 2012 at 20:50

    Konfitura z róży kojarzy mi się z dzieciństwem, naszą działką. Mama miała na niej dużo krzaków róży, zrywałam płatki a potem ona ucierała je w makutrze.
    Nie lubię konfitury z róży, ale mam z nią miłe wspomnienia
    Ściskam :*

  21. Bee says: 20 lipca 2012 at 02:58

    Brzmi przepysznie, a jaki na pewno ma zapach… niestety krzakow dzikiej rozy w okolicy brak :/

  22. littlebitshy says: 20 lipca 2012 at 06:17

    łałałał! płatki róży? nigdy nie próbowalam 🙂 ale wygląda fantastycznie!

  23. kuchenny bałagan says: 20 lipca 2012 at 07:11

    pyszna, piękny ma kolor 🙂

  24. Katarzyna Kania says: 20 lipca 2012 at 10:01

    Uwielbiam kolor róży i jej cudowny zapach!

  25. Feri says: 20 lipca 2012 at 16:05

    pyszne! zazdroszczę!

  26. wulkan-smaku says: 20 lipca 2012 at 16:07

    Pięknie Ci wyszło 😉 Ja robiłam syropek z płatków róży polecam

    1. Dusia says: 20 lipca 2012 at 16:38

      moje płatki nie chciały puścić soku i tak stoją 🙁 spróbuję podgrzać jeszcze, może coś z tego wyjdzie, a może masz radę jakąś?:)

    2. pinkcake says: 30 lipca 2012 at 21:35

      Z pustego nawet Salomon nie naleje. "Syrop" z róży to napar:)

  27. MartynCia ^^ says: 20 lipca 2012 at 21:20

    mmm zjadlabym go łyżeczką 😉

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

  28. judik says: 21 lipca 2012 at 09:01

    Pięknie ozdobiony słoiczek, pysznie wyglądająca zawartość:)

  29. anahitka9 says: 23 lipca 2012 at 12:03

    o mamo, jakie cudo!! Musi smakować niesamowicie:)

  30. Sara says: 26 lipca 2012 at 10:11

    Zainspirowana właśnie robię.:)Ucieram i ucieram,a końca nie widać.

    1. Dusia says: 30 lipca 2012 at 21:39

      i udało się?:)

  31. pinkcake says: 30 lipca 2012 at 21:36

    Poza tym to nie jest konfitura tylko przecier:) Ale pyszny! Osobiście wolę przecier niż konfiturę, ma więcej charakteru.

    1. Dusia says: 30 lipca 2012 at 21:38

      dlatego też nazywa się tarta róża jak to w poście napisałam 🙂

  32. werka777 says: 12 czerwca 2014 at 10:24

    Konfitury z róży jeszcze nie robiłam, a pomysł jest całkiem ciekawy. Tylko nie mam w ogródku krzaku róży. Trzeba będzie coś wykombinować 😉 Pozdrawiam.

  33. młoda dama says: 23 lutego 2020 at 10:47

    ile ma być tych płatków róży?

    1. Dusia says: 27 lutego 2020 at 19:26

      w zależności ile uzbierasz dajesz da razy więcej cukru

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.