Przeplatanie.
Słońca z deszczem.
Czy jesieni z latem.
Tarta róża
płatki róży
cukier (wagowo 2razy więcej niż róży)
łyżeczka kwasku cytrynowego albo soku z cytryny
Płatki róży pozbawić białych końcówek.
Utrzeć w makutrze płatki z cukrem.
Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny lub kwasek-zachowa kolor róży.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Uwielbiam… ten zapach, ten różany smak, ach… !
może to dziwnie zabrzmi …ale jakoś tak romantycznie kojarzy mi się dżem różany ;-D
A u mnie róże już nie kwitną 🙁 Ale Ci zazdroszczę tego różanego zapachu 😀
Zapachniało pączkami 😉
Uwielbiam!
I chlup, jako nadzienie do pączków:)
Dziękuję…Taka konfitura kojarzy mi się tylko z jedną osobą i Ty mi o niej przypomniałaś.
Musi być pyszna 🙂
uwielbiam! tarta róża ma w sobie magię 🙂
Uwielbiam ta konfiturę, ale moje próby znalezienia krzaków róży w okolicy zakończyły się totalnym niepowodzeniem 🙁 Zazdroszczę takich zapraw…
Nie jesteś jedyna. U mnie też ich brakuje;)
ciągle to dla mnie dziwne jest, wejść do kwiaciarni i poprosić jakieś smaczne róże… :>
nie idzie się do kwiaciarni po róże, nie róbcie tego, takie róże rosną na nawozach i są pryskane. krzak dzikiej róży w niedalekiej okolicy zawsze można znaleźć, a przy okazji zrobić sobie wycieczkę
Jaki śliczny słoiczek:)
Takie łatwe, a tak przydatne. Muszę nazbierać płatków 🙂
też chciałam robić konfiturę z róży ale jakoś nie mogę się wybrać po płatki:)
ma cudowny kolor. i uroczo 'odziałaś' słoiczek 🙂
wygląda przeapetycznie i słodko 🙂
Cudne!
Zawsze w wakacje robiła takie moja Babcia 🙂 a w zimie były pączki z wiśniami i prawdziwą konfiturą z róży!
Pozdrawiam serdecznie, żebyś zobaczyła, jak się uśmiecham 🙂
Piękna i pachnąca! Niestety nie miałam skąd jej zebrac ani kiedy…Zazdroszczę;)
Ach, musi być pyszna!
i od razu czuc babcina kuchnie ;D
Cudna! Uwielbiam:) Mam zrobioną tylko jeszcze na bloga nie wrzuciłam.
Pozdrawiam.
Konfitura z róży kojarzy mi się z dzieciństwem, naszą działką. Mama miała na niej dużo krzaków róży, zrywałam płatki a potem ona ucierała je w makutrze.
Nie lubię konfitury z róży, ale mam z nią miłe wspomnienia
Ściskam :*
Brzmi przepysznie, a jaki na pewno ma zapach… niestety krzakow dzikiej rozy w okolicy brak :/
łałałał! płatki róży? nigdy nie próbowalam 🙂 ale wygląda fantastycznie!
pyszna, piękny ma kolor 🙂
Uwielbiam kolor róży i jej cudowny zapach!
pyszne! zazdroszczę!
Pięknie Ci wyszło 😉 Ja robiłam syropek z płatków róży polecam
moje płatki nie chciały puścić soku i tak stoją 🙁 spróbuję podgrzać jeszcze, może coś z tego wyjdzie, a może masz radę jakąś?:)
Z pustego nawet Salomon nie naleje. "Syrop" z róży to napar:)
mmm zjadlabym go łyżeczką 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉
Pięknie ozdobiony słoiczek, pysznie wyglądająca zawartość:)
o mamo, jakie cudo!! Musi smakować niesamowicie:)
Zainspirowana właśnie robię.:)Ucieram i ucieram,a końca nie widać.
i udało się?:)
Poza tym to nie jest konfitura tylko przecier:) Ale pyszny! Osobiście wolę przecier niż konfiturę, ma więcej charakteru.
dlatego też nazywa się tarta róża jak to w poście napisałam 🙂
Konfitury z róży jeszcze nie robiłam, a pomysł jest całkiem ciekawy. Tylko nie mam w ogródku krzaku róży. Trzeba będzie coś wykombinować 😉 Pozdrawiam.
ile ma być tych płatków róży?
w zależności ile uzbierasz dajesz da razy więcej cukru