Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji razem z marką Barilla przygotowałam dla Was konkurs, w którym możecie pokazać swoją miłość do makaronu.
NAGRODY to zestaw 5 makaronów i 2 sosy marki Barilla. 

W komentarzach zostawcie przepis na ulubione jesienne dania z użyciem makaronu. 
Nie zapomnijcie zostawić emaila do siebie w komentarzu. 
Każdy może zgłosić max. 2 przepisy. 
Konkurs trwa do 8.11.2016 (po pierwszym tygodniu nagrodzę 3 osoby, po kolejnym tygodniu następne 3 osoby).

EDIT : w I tygodniu wygrywają:
Ela za makaron z warzywnym bigosikiem (dziękuję za zdjęcie makaronu)
Weronika za makaron z dynią i grzybami leśnymi
Marta za makaron z kurczakiem i groszkiem
GRATULACJE!

w II tygodniu wygrywają:
Ela K. za lazanię z lubczykiem, jarmuże i pomidorkami z czosnkiem pistacjami i imbirem (zdjęcie na fanpagu)
Jola za słodkie placki makaronowe (zdjęcie na fanpagu)
Rudi za spaghetti na wypasie.
GRATULACJE!

Niedawno odbyły się Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup, a zwycięskim przepisem okazał się grillowany łosoś na makaronie w sosie z szyjek rakowych oraz klasyczna alla amatriciana. Mam nadzieję, że jesteście zainspirowani, czekam na Wasze przepisy – zdjęcia możecie wklejać na fanpagu „dusiowa kuchnia”.

22 Replies to “Konkurs na Światowy Dzień Makaronu”

  1. Izabela Franik says: 25 października 2016 at 12:42

    Mój ulubiony przepis to makaron z sosem pomidorowym. Coś te pomidory mają w sobie, że najlepiej smakują właśnie jesienią w takich daniach.
    Kupuję te małe podłużne pomidory chyba lime się nazywają. Najpierw przesmażam cebulkę wraz czosnkiem, a później dodaję pomidory pokrojone w kostce. Jak zmiękną i zrobi się woda, blenduję, doprawiam, dodaję łyżkę śmiatany, czasami też przed blendowaniem dodaję serek topiony i wszystko razem blenduję. Generalnie zależy na co mamy ochotę. Do tego makaron i całość posypujemy startym parmezanem. No pycha! Proste, ale szybkie i smaczne:)

    1. Dusia says: 26 października 2016 at 10:16

      Proszę zostawić email do siebie

  2. Anonimowy says: 26 października 2016 at 13:19

    Mój ulubiony przepis na makaron jest to TAGIATELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI, oczywiście makron dowolny,a a szparagi choć najlepsze świeże to w poza sezonem można zastąpić tymi ze słoika. Wtedy to już naprawdę obiad w 10 minut 🙂
    Składniki:
    makaron tagiatelle lub inny
    1 mała śmietana 30%
    szparagi zielone
    łosoś wędzony w kawałku
    koperek
    pieprz i sól
    Przygotowanie:

    Zaczynamy od ugotowania szparagów na parze oraz makaronu w osolonej wodzie. W między czasie podsmażamy (bez tłuszczu) rozdrobnionego łososia, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy szparagi na ok. 2 cm kawałki i wszystko razem delikatnie mieszamy. Odcedzony makaron łączymy z sosem.
    Pozdrawiam
    Kasia (katarzynaszczembara@o2.pl)

  3. Anonimowy says: 28 października 2016 at 07:42

    Kolejny ulubiony szybki i pyszny (moim zdaniem ) makaron to SPAGHETTI A LA CARBONARA 🙂
    Składniki:
    makaron spaghetti
    100 g boczku w plastrach
    1 mała cebula
    2 żółtka
    150 ml śmietanki 30%
    parmezan ( 2 łyżki + dodatkowo do osypania)
    1 mały ząbek czosnku
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    Przygotowanie:

    Ugotować makaron al dente.

    W między czasie na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie paski , a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę, uważając aby nie przypalić.

    W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę z żółtkami i parmezanem.

    Przecedzony makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z boczkiem i chwilę podsmażyć. Odstawić patelnię i dodać sos śmietanowy do makaronu.Mieszać do momentu aż sos się lekko zagęści.

    Makaron wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem, natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

    Pozdrawiam,
    Kasia (katarzynaszczembara@o2.pl)

  4. Weronika Hruszowiec says: 28 października 2016 at 19:43

    Dary jesieni najlepiej komponują się z makaronem. Moją ulubioną potrawą jest makaron z dynią i grzybami leśnymi, posypany delikatnie płatkami migdałów. Takie zestawienie to prawdziwa uczta.

    Składniki:
    350g dyni (najlepiej Hokaido)
    200g świeżych grzybów
    jedna cebula
    ząbek czosnku
    oliwa
    sól, pieprz do smaku
    2 gałązki tymianku lub większa szczypta suszonego
    100ml śmietanki 30%
    ulubiony makaron (ja używam tagliatelle)
    Umyte grzyby pokroić w plasterki. Dynię obrać, wybrać pestki i pokroić w kosteczkę. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodać przetarty prze praskę czosnek. Dodać dynię, pieprz, sól i smażyć ok 10 minut aż dynia będzie miękka (można podlać odrobiną wody). Dodać grzyby i tymianek, chwilę podsmażyć i wlać śmietankę. Doprowadzić do zagotowania i gotować aż zgęstnieje. Ugotowany wcześniej makaron dodać do sosu, zamieszać i chwilę podsmażyć. W razie gdyby sos był za bardzo gęsty dodać kilka łyżek wody po makaronie. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i posypać nimi danie. Podawać od razu.
    E-mail: weronisia669.xoxo@gmail.com

  5. Anonimowy says: 30 października 2016 at 11:24

    Jesienią gotuję makaron na poprawę humoru, dlatego staram się żeby danie było kolorowe. 😉

    Dowolną ilość piersi z kurczaka kroję w kostkę i smażę na patelni. Do usmażonego kurczaka dodaję pokrojone pieczarki, a następnie mrożony groszek. Do całości dodaję kilka łyżek śmietany 18%, a następnie łączę wszystko z ugotowanymi wcześniej gnocchi albo orecchiette. W zależności od tego na co mam ochotę posypuję makaron pietruszką albo startym serem.

    Druga propozycja to makaron z czerwonym pesto. Tak jak w poprzednim przepisie smażę kurczaka pokrojonego w kostkę. Czerwone pesto robię z suszonych pomidorów, ząbku czosnku i orzechów (mogą być nerkowca, pekan) albo pestek słonecznika. Ugotowany makaron (rodzaj może być dowolny, ale ja uwielbiam gnocchi) łączę z pesto i kurczakiem. Całość posypuję odrobiną orzechów. W zależności od preferencji można do pesto dodać dowolną ilość orzechów 🙂

    Pozdrawiam
    Marta

    tuptenka@gmail.com

  6. kristoff says: 30 października 2016 at 17:00

    Nie ma to jak rozgrzewająca kuchnia orientalna! PAD THAI z krewetkami!

    Składniki na 2 porcje:
    100 g makaronu ryżowego (płaskiego i szerokiego, 3-5 mm)
    2 łyżki oleju roślinnego
    3 ząbki czosnku
    10 krewetek
    2 jajka
    1 szklanka kiełków fasoli mung
    2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku
    orzeszki do posypania na koniec

    Sos:
    4 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki soku z limonki
    2 łyżki pasty tamaryndowej
    3 pełne łyżki cukru
    1 łyżka sosu sriracha

    Przygotowanie

    Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
    W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, po chwili włożyć suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
    Dodać krewetki lub kurczaka lub pokrojone tofu i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
    Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
    Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
    Posypać orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.

    Smacznego!

    krz.p.pob(at)gmail.com

  7. Anonimowy says: 31 października 2016 at 08:14

    Na jesienne kolacje bardzo lubimy zapiekanki makaronowe. Oryginalny przepis zawiera brokuły ale bardzo lubię kombinowanie i ta sama zapiekanka świetnie wychodzi gdy zastąpimy je pieczona dynią w tymianku ( mniam) albo kurkami

    Zapiekanka z makaronem, brokułami/dynią lub kurkami/ i kurczakiem

    Składniki (na 4-5 porcji):
    • 250 g makaronu, np. kokardki czy penne
    • 1 brokuł /lub 250 g kurek albo pieczona dynia w tymianku/
    • 1 duża pierś z kurczaka
    • ser, np. tarty parmezan, mozzarella lub żółty
    • sól, pieprz, słodka papryka
    Ponadto na sos beszamelowy:
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na łyżce oliwy.
    Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Brokuł musi pozostać lekko twardy, nie może być za miękki. /Jeśli używamy kurek to wystarczy je lekko obgotować. Natomiast jeśli pieczoną dynię (mój osobisty faworyt)to najlepiej odmiana hokkaido, obraną wyłożyć na papier do pieczenia, oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwa i posypać tymiankowymi listkami i piec około 25 min/
    Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy na garnuszku, dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Gdy mąka połączy się z masłem, wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Sos cały czas mieszamy, aż nam zgęstnieje. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, wtedy nie powstaną nam grudki. Zestawiamy z ognia.
    Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu, brokułów /kurek lub dyni/ i kurczaka. Posypujemy połową sera. Znowu kładziemy warstwę makarony, brokułów /kurek lub dyni/ i kurczaka. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem.
    Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180oC.

    nikajaz@wp.pl

  8. Anonimowy says: 31 października 2016 at 08:19

    Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi
    100 g makaronu pappardelle
    80 g szpinaku, sałatkowego baby
    150 g kurek
    2 ząbki czosnku
    30 g orzechów włoskich
    1 łyżka masła
    80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%
    zioła: 1 łyżka posiekanego estragonu lub 2 łyżki bazylii lub 1 łyżka natki pietruszki

    Nastawić makaron, ugotować w osolonej wodzie, ma być al dente. Szpinak opłukać i osuszyć. Kurki wyłożyć na sitko i opłukać krótko pod mocnym strumieniem chłodnej wody, dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym. Kurki zbierane w lesie należy wcześniej dodatkowo oczyścić z liści i ziemi.
    Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Orzechy posiekać.
    Na dużej patelni rozgrzać masło z czosnkiem i orzechami i smażyć przez minutę. Dodać kurki i na dużym ogniu smażyć przez 2 minuty co jakiś czas mieszając.
    Wlać śmietankę i na dużym ogniu zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Wciąż trzymając danie na dużym ogniu dodać szpinak oraz odcedzony makaron, wymieszać i gotować na dużym ogniu przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dosypać zioła. Podawać z tartym parmezanem.

    nikajaz@wp.pl

  9. ela50 says: 31 października 2016 at 12:03

    Uwielbiam dania z makaronem. Próbuję różnych wariacji na temat…
    Często z tego, co mam akurat w lodówce.
    Uważam, że makaron najlepiej jeść jesienią, kiedy organizm domaga się konkretów na talerzu. Wysyp warzyw i owoców sprawia, że można ponieść się fantazji, popróbować nowych smaków,udekorować kolorowo talerz (a je się też oczami).

    Podaję swój przepis na:

    MAKARON Z SOSEM WARZYWNYM I WARZYWNYM "BIGOSIKIEM":
    Składniki na 2 osoby : sos
    cebula – 1
    ząbek czosnku – 1
    kawałek dyni ( 30 dkg)
    papryka czerwona – ½ sztuki
    papryka żółta/pomarańczowa – ½ sztuki
    pomarańcza – ½ sztuki
    pomidory -3
    papryczka peperoni– ½ sztuki
    olej kokosowy bezsmakowy do smażenia – 1 łyżka
    sól, pieprz do przyprawienia
    szczypta cukru brzozowego
    Wykonanie:
    Upiekłam w piekarniku w torebce do pieczenia mięs/ryb dwie połówki papryki i kawałek dyni.
    Ostudziłam, zdjęłam skórkę.
    Pomidory sparzyłam, zdjęłam skórkę i udusiłam z małą ilością wody. Wody tyle, żeby się nie przypaliły. Dodałam trochę soli i cukru.
    Miąższ przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
    Pokroiłam na nierównomierne kawałki cebulę, czosnek i pół papryczki peperoni, z której uprzednio wyjęłam pestki. Podsmażyłam na oleju kokosowym.
    Do wysokiego garnuszka wrzuciłam upieczone warzywa: paprykę, dynię oraz pomidory. Dodałam podsmażoną cebulę, z czosnkiem i papryczką. Zblendowałam na prawie gładką masę.
    Dodałam wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i skórkę startą na tarce (uprzednio sparzyłam).
    Jeśli sos jest za rzadki, a taki miałam, to trzeba go zredukować na patelni.

    „Bigosik warzywny „na (2 osoby) do makaronu:

    reszta papryki
    3 pomidory
    1 cukinia
    kawałek dyni (ok. 30 dkg)
    cebula
    mały ząbek czosnku
    2 – 3 plasterki szynki z indyka (opcj.)
    makaron na 2 osoby (4 garście)
    sól, pieprz
    olej kokosowy do smażenia
    natka pietruszki do dekoracji
    kawałek oscypka do posypania potrawy(opcj.)

    Wykonanie:

    Paprykę, dynię, cukinię pokroić w większą kostkę.
    Cebulę i czosnek drobno pokroić.
    Wszystko usmażyć na patelni na oleju kokosowym w kolejności: wpierw cebula z czosnkiem, a kiedy się zeszkli, dodać warzywa. Mieszać, by się nie przypaliły.
    Przełożyć do garnuszka.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
    Na patelnię wlać trochę wody. Wrzucić pomidory i lekko podgotować.
    Przełożyć miąższ do warzyw.
    To, co zostało na patelni przelać do garnka przez sitko. Pestki od pomidora wyrzucić.
    Do garnuszka (jeśli nie chcemy mieć dania wegetariańskiego) można dołożyć 2-3 plasterki szynki z indyka pokrojone w paseczki.
    Dusić warzywa do miękkości ok. 25-30 min., aż się zrobi gęsty „bigosik”
    Doprawić solą i pieprzem, ale wpierw posmakować.
    Makaron ugotować wg przepisu.
    Połączyć go z sosem. Wyłożyć na talerz.
    Na wierzchu położyć „bigosik”.
    Na to posypać drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce o dużych oczkach kawałek oscypka owczego.

    Zapraszam do degustacji. Mnie smakowało bardzo. 

    Uwaga: można zrobić makaron tylko z sosem albo z „bigosikiem”.

    aleewa19@o2.pl

  10. Anonimowy says: 3 listopada 2016 at 14:26

    Najczęściej serwowany makaron w naszym domu to "spaghetti na wypasie" czyli takie nasze ulubione z mięsem, czosnkiem, cebulką, pietruszką i dużą ilośćia tartego sera oraz gęstym, włąsnej roboty sosem pomidorowym.
    Składniki:
    pół kg mięsa mielonego
    1 duża cebula
    3-4 ząbki czosnku
    1l sosu pomidorowego
    dowolna ilosć posiekanej zielonej pietruszki.
    dowolna ilość startego żółtego sera

    Cebulę pokroić, podsmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć, odłożyć.
    Mięso mielone przyprawić sola i pieprzem, podsmażyć. Połączyć z cebulą i czosnkiem i dodać sos pomidorowy. Dusić kwadrans. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę (zima daję mrożoną), wymieszać. Podawać obficie posypane żóltym serem.
    Smacznego!
    mój e-mail: rudi_k@wp.pl

  11. Anonimowy says: 5 listopada 2016 at 11:34

    to może na słodko?
    Makaron na słodko z karmelizowaną dynią

    Składniki:
    makaron pełnoziarnisty np penne 200 g
    mała dynia
    1 łyżka cukru
    zielona herbata (zaparzona)
    twaróg 200 g
    śmietanka 12% 50 ml
    rodzynki 50 g
    cynamon do smaku

    Przygotowanie:
    Na patelni podgrzewamy cukier aż do skarmelizowania. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy zieloną herbatą. Zostawiamy aż płyn niemal w całości odparuje. Twaróg mieszamy ze śmietanką i rodzynkami, doprawiamy cynamonem. Następnie dodajemy na patelnię z dynią, mieszamy chwilę i dodajemy ugotowane al dente pełnoziarniste penne. I gotowe

    nikajaz@wp.pl

  12. Anonimowy says: 5 listopada 2016 at 11:47

    Makaron z kiełbasą i kapustą kiszoną

    350 g makaronu (nadaje się penne, casarecce lub fusilli)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 cebula, drobno posiekana
    1 czerwona papryka, drobno pokrojona
    2 ząbki czosnku, zgniecione
    500 g kiełbasy (śląskiej lub toruńskiej )pokrojonej w 1 cm kawałki
    350 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
    2 łyżki musztardy dijon
    1 szczypta pieprzu cayenne
    1/4 szkl białego wina
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Makaron ugotować ale dente. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać cebulę i paprykę, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i kiełbasę, i smażyć, aż kiełbasa się przyrumieni, około 8 minut. Dodać kiszoną kapustę, musztardę i pieprz cayenne, dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dodać wino i jeszcze chwilę poddusić. Dodać makaron, wymieszać i posypać pietruszką, wymieszać. Można całość posypać odrobiną parmezanu

    nikajaz@wp.pl

  13. Kathinna says: 5 listopada 2016 at 12:14

    Najlepsze, rozgrzewające, włoskie, sycące i smaczne Timpano!

    Ciasto:

    2 jajka
    2 szkl. mąki
    3–4 łyżki wody
    1 łyżeczka soli
    Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw zawinięte w folię, do lodówki na pół godziny.

    Ugotuj 100g ulubionego makaronu i odstaw do ostygnięcia.

    Sos:
    250ml passaty
    1/2 pokrojonej cebuli
    mała papryczka chilli
    po pół zielonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę
    przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, granulowany czosnek)
    oliwa
    300 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe)

    Mięso z cebulką i przyprawami podsmaż na patelni. Dodaj passatę i paprykę, pozostaw na ogniu 10-15 minut aż lekko zgęstnieje.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem, wyłuż rozwałkowanym ciastem. Nie odcinaj brzegów ciasta, aby później uformować z nich górę timpano.

    Ugotuj 4 jajka na twardo.

    Na ciastko układaj: kilka łyżek sosu pomidorowego, pokrojone na kawałki kabanosy (100g), ugotowany makaron, jajka ugotowane na twardo (pokrojone w plastry, lub ćwiartki), kulkę mozzarelli pokrojoną w plastry.
    Zalej całość dwoma rozbełtanymi jajami, na to jeszcze sos pomidorowy. Zakryj nadzienie ciastem wystającym za brzegi tortownicy
    Piecz 60 minut w 160 stopniach.

    Pyszności!

    kasiax3@gazeta.pl

  14. Anonimowy says: 5 listopada 2016 at 17:07

    Uwielbiam makaron, zwłaszcza dobrej jakości jak Barilla. Jest on głównym składnikiem dania. Mój przepis jest niewyobrażalnie prosty i szybki. Wymaga niewielu składników. Właściwie trzech, chyba, że ma się w domu zdrowy zielony dodatek jak bazylia czy pietruszka 🙂

    Składniki:

    makaron

    masło

    czosnek

    Gotuję makaron. Rozpuszczam w rondelku masło. Wyciskam ząbek czosnku. Mieszam składniki.

    Można dodać bazylię lub pietruszkę.

    Jest to danie dla osób zabieganych i zmęczonych. Ważne by to danie było jak najgorętsze. Zmęczonych ludzi szybciej dopada przeziębienie. Dlatego czosnek dopieścił makaron 🙂 Masełko pomoże rozpuścić się witaminie A zawartej w pietruszce.

    Pozdrawiam 🙂 Asia Marzejon joannamarzejon@vp.pl

  15. Anonimowy says: 5 listopada 2016 at 23:03

    Słodkie placki makaronowe z owocami

    Składniki :
    1 szklanka makaronu Barilla Rigatoni ( ugotowanego al dente)
    1 jajko
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    2 łyżki suszonej żurawiny
    świeże owoce sezonowe do podania
    listki świeżej mięty do dekoracji
    1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

    Przygotowanie :
    Ugotowany i ostudzony makaron drobno siekamy i przekładamy do miski do której wbijamy surowe jajko i dodajemy cukier oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Żurawinę drobno siekamy i dodajemy do masy makaronowej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy z obu stron placki makaronowe i wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lekko wystudzone dekorujemy dowolnymi owocami sezonowymi i listkami świeżej mięty.

    Pozdrawiam
    Jola
    ecco39@wp.pl

  16. Anonimowy says: 7 listopada 2016 at 12:48

    Spaghetti Eli z gulaszem warzywnym

    500 g makaronu spaghetti
    warzywa
    60 dkg dyni
    2 czerwone papryki
    2 brokuły – tylko łodygi bez różyczek
    3 marchewki
    1 por – jasna część
    pozostałe składniki gulaszu
    1 kg kiełbasy podwawelskiej
    8 łyżek oleju
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego – 190 g
    2 łyżki sosu słodko – pikantny chili
    sól do smaku

    Pora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w pół krążki. Papryki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na połówki. Usunąć szypułki i nasiona a paprykę pokroić w słupki. Z dyni usunąć skórkę i nasiona. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Łodygi brokułów umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić ją w kostkę. Koncentrat pomidorowy połączyć z sosem chili. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kiełbasę. Usmażoną kiełbasę przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na pozostałym z kiełbasy tłuszczu obsmażyć pora i przełożyć łyżką cedzakową do kiełbasy. Na patelnię wyłożyć pokrojoną marchewkę, obsmażyć i przełożyć łyżką do garnka. Na patelni obsmażyć pokrojone łodygi brokułów i przełożyć do pozostałych składników. Na patelnię wrzucić pokrojoną paprykę, obsmażyć i przełożyć do garnka z gulaszem. Na koniec na patelni obsmażyć pokrojoną dynię i dołożyć do gulaszu. Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy z sosem chili, posolić do smaku, podlać odrobiną wody i chwilę razem dusić. Podawać z makaronem spaghetti. Smacznego!

    eli_555
    eli_555@tlen.pl

  17. Anonimowy says: 7 listopada 2016 at 13:27

    Gulasz z kurkami Eli

    1.2 kg łopatki wieprzowej
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka papryki słodkiej
    5 łyżek sosu sojowego
    6 łyżek oleju
    2 łyżki octu jabłkowego

    1/2 kg kurek
    3 łyżki masła klarowanego
    3 cebule
    1 kostka mięsna
    pieprz
    2 łyżki mąki pszennej
    50 dkg makaronu świderki tri kolor

    Wieprzowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Mięso pokroić w kostkę.Połączyć olej,ocet jabłkowy,sos sojowy,paprykę i czosnek.Powstałą marynatę dodać do mięsa i włożyć do lodówki na 4 godziny.Kurki obrać,umyć i odsączyć.Cebule drobno posiekać.Mięso odsączyć z marynaty.Olej z marynaty zlać do rondla,rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać 2/3 posiekanej cebuli,resztę marynaty,kostkę mięsną i smażyć aż cebula się zeszkli.Podlać wieprzowinę wodą i dusić.Na patelni rozgrzać klarowane masło,dodać kurki,resztę cebuli,pieprz i smażyć aż odparuje cały sok.Usmażone kurki dodać do mięsa pod koniec duszenia.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do gulaszu i zagotować.Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.Gulasz podawać z makaronem.Smacznego!

    eli_555
    eli_555@tlen.pl

  18. Anonimowy says: 8 listopada 2016 at 22:14

    zdjęcie załączam na FB 🙂

    Elżbieta Anna Kruczkiewicz

    1. Dusia says: 9 listopada 2016 at 05:49

      Elu niechcący komentarz się usunął proszę napisz jeszcze raz

  19. Anonimowy says: 9 listopada 2016 at 07:21

    W mojej kuchni danie typu: makaronowa pychota czy wyjątkowe, świetnie się sprawdza w różnych wariacjach smakowych… ale- moja propozycja konkursowa to : LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM, PISTACJAMI i… IMBIREM !

    Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany "all dente" dzielimy na 4

    części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .

    Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
    układamy świeży poszarpany jarmuż,okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym

    czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.

    Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)

    podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.

    Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I

    3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi

    dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne

    Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam

    beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki

    mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił . Posypuję prażonymi i posiekanymi pistacjami.

    Życzę smacznego i… zapraszam w podróż do krainy smaków nieodkrytych z makaronem w roli głównej 🙂

    Pozdrawiam 🙂
    Elżbieta Anna Kruczkiewicz
    eluchakruczkiewicz@wp.pl

  20. Anonimowy says: 9 listopada 2016 at 07:21

    zrobione 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.