Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji razem z marką Barilla przygotowałam dla Was konkurs, w którym możecie pokazać swoją miłość do makaronu.
NAGRODY to zestaw 5 makaronów i 2 sosy marki Barilla.
W komentarzach zostawcie przepis na ulubione jesienne dania z użyciem makaronu.
Nie zapomnijcie zostawić emaila do siebie w komentarzu.
Każdy może zgłosić max. 2 przepisy.
Konkurs trwa do 8.11.2016 (po pierwszym tygodniu nagrodzę 3 osoby, po kolejnym tygodniu następne 3 osoby).
EDIT : w I tygodniu wygrywają:
Ela za makaron z warzywnym bigosikiem (dziękuję za zdjęcie makaronu)
Weronika za makaron z dynią i grzybami leśnymi
Marta za makaron z kurczakiem i groszkiem
GRATULACJE!
w II tygodniu wygrywają:
Ela K. za lazanię z lubczykiem, jarmuże i pomidorkami z czosnkiem pistacjami i imbirem (zdjęcie na fanpagu)
Jola za słodkie placki makaronowe (zdjęcie na fanpagu)
Rudi za spaghetti na wypasie.
GRATULACJE!
Niedawno odbyły się Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup, a zwycięskim przepisem okazał się grillowany łosoś na makaronie w sosie z szyjek rakowych oraz klasyczna alla amatriciana. Mam nadzieję, że jesteście zainspirowani, czekam na Wasze przepisy – zdjęcia możecie wklejać na fanpagu „dusiowa kuchnia”.
Mój ulubiony przepis to makaron z sosem pomidorowym. Coś te pomidory mają w sobie, że najlepiej smakują właśnie jesienią w takich daniach.
Kupuję te małe podłużne pomidory chyba lime się nazywają. Najpierw przesmażam cebulkę wraz czosnkiem, a później dodaję pomidory pokrojone w kostce. Jak zmiękną i zrobi się woda, blenduję, doprawiam, dodaję łyżkę śmiatany, czasami też przed blendowaniem dodaję serek topiony i wszystko razem blenduję. Generalnie zależy na co mamy ochotę. Do tego makaron i całość posypujemy startym parmezanem. No pycha! Proste, ale szybkie i smaczne:)
Proszę zostawić email do siebie
Mój ulubiony przepis na makaron jest to TAGIATELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI, oczywiście makron dowolny,a a szparagi choć najlepsze świeże to w poza sezonem można zastąpić tymi ze słoika. Wtedy to już naprawdę obiad w 10 minut 🙂
Składniki:
makaron tagiatelle lub inny
1 mała śmietana 30%
szparagi zielone
łosoś wędzony w kawałku
koperek
pieprz i sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania szparagów na parze oraz makaronu w osolonej wodzie. W między czasie podsmażamy (bez tłuszczu) rozdrobnionego łososia, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy szparagi na ok. 2 cm kawałki i wszystko razem delikatnie mieszamy. Odcedzony makaron łączymy z sosem.
Pozdrawiam
Kasia (katarzynaszczembara@o2.pl)
Kolejny ulubiony szybki i pyszny (moim zdaniem ) makaron to SPAGHETTI A LA CARBONARA 🙂
Składniki:
makaron spaghetti
100 g boczku w plastrach
1 mała cebula
2 żółtka
150 ml śmietanki 30%
parmezan ( 2 łyżki + dodatkowo do osypania)
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente.
W między czasie na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie paski , a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę, uważając aby nie przypalić.
W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę z żółtkami i parmezanem.
Przecedzony makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z boczkiem i chwilę podsmażyć. Odstawić patelnię i dodać sos śmietanowy do makaronu.Mieszać do momentu aż sos się lekko zagęści.
Makaron wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem, natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Pozdrawiam,
Kasia (katarzynaszczembara@o2.pl)
Dary jesieni najlepiej komponują się z makaronem. Moją ulubioną potrawą jest makaron z dynią i grzybami leśnymi, posypany delikatnie płatkami migdałów. Takie zestawienie to prawdziwa uczta.
Składniki:
350g dyni (najlepiej Hokaido)
200g świeżych grzybów
jedna cebula
ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz do smaku
2 gałązki tymianku lub większa szczypta suszonego
100ml śmietanki 30%
ulubiony makaron (ja używam tagliatelle)
Umyte grzyby pokroić w plasterki. Dynię obrać, wybrać pestki i pokroić w kosteczkę. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodać przetarty prze praskę czosnek. Dodać dynię, pieprz, sól i smażyć ok 10 minut aż dynia będzie miękka (można podlać odrobiną wody). Dodać grzyby i tymianek, chwilę podsmażyć i wlać śmietankę. Doprowadzić do zagotowania i gotować aż zgęstnieje. Ugotowany wcześniej makaron dodać do sosu, zamieszać i chwilę podsmażyć. W razie gdyby sos był za bardzo gęsty dodać kilka łyżek wody po makaronie. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i posypać nimi danie. Podawać od razu.
E-mail: weronisia669.xoxo@gmail.com
Jesienią gotuję makaron na poprawę humoru, dlatego staram się żeby danie było kolorowe. 😉
Dowolną ilość piersi z kurczaka kroję w kostkę i smażę na patelni. Do usmażonego kurczaka dodaję pokrojone pieczarki, a następnie mrożony groszek. Do całości dodaję kilka łyżek śmietany 18%, a następnie łączę wszystko z ugotowanymi wcześniej gnocchi albo orecchiette. W zależności od tego na co mam ochotę posypuję makaron pietruszką albo startym serem.
Druga propozycja to makaron z czerwonym pesto. Tak jak w poprzednim przepisie smażę kurczaka pokrojonego w kostkę. Czerwone pesto robię z suszonych pomidorów, ząbku czosnku i orzechów (mogą być nerkowca, pekan) albo pestek słonecznika. Ugotowany makaron (rodzaj może być dowolny, ale ja uwielbiam gnocchi) łączę z pesto i kurczakiem. Całość posypuję odrobiną orzechów. W zależności od preferencji można do pesto dodać dowolną ilość orzechów 🙂
Pozdrawiam
Marta
tuptenka@gmail.com
Nie ma to jak rozgrzewająca kuchnia orientalna! PAD THAI z krewetkami!
Składniki na 2 porcje:
100 g makaronu ryżowego (płaskiego i szerokiego, 3-5 mm)
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
10 krewetek
2 jajka
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku
orzeszki do posypania na koniec
Sos:
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki pasty tamaryndowej
3 pełne łyżki cukru
1 łyżka sosu sriracha
Przygotowanie
Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, po chwili włożyć suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
Dodać krewetki lub kurczaka lub pokrojone tofu i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Posypać orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.
Smacznego!
krz.p.pob(at)gmail.com
Na jesienne kolacje bardzo lubimy zapiekanki makaronowe. Oryginalny przepis zawiera brokuły ale bardzo lubię kombinowanie i ta sama zapiekanka świetnie wychodzi gdy zastąpimy je pieczona dynią w tymianku ( mniam) albo kurkami
Zapiekanka z makaronem, brokułami/dynią lub kurkami/ i kurczakiem
Składniki (na 4-5 porcji):
• 250 g makaronu, np. kokardki czy penne
• 1 brokuł /lub 250 g kurek albo pieczona dynia w tymianku/
• 1 duża pierś z kurczaka
• ser, np. tarty parmezan, mozzarella lub żółty
• sól, pieprz, słodka papryka
Ponadto na sos beszamelowy:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 1 szklanka mleka
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na łyżce oliwy.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Brokuł musi pozostać lekko twardy, nie może być za miękki. /Jeśli używamy kurek to wystarczy je lekko obgotować. Natomiast jeśli pieczoną dynię (mój osobisty faworyt)to najlepiej odmiana hokkaido, obraną wyłożyć na papier do pieczenia, oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwa i posypać tymiankowymi listkami i piec około 25 min/
Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy na garnuszku, dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Gdy mąka połączy się z masłem, wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Sos cały czas mieszamy, aż nam zgęstnieje. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, wtedy nie powstaną nam grudki. Zestawiamy z ognia.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu, brokułów /kurek lub dyni/ i kurczaka. Posypujemy połową sera. Znowu kładziemy warstwę makarony, brokułów /kurek lub dyni/ i kurczaka. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180oC.
nikajaz@wp.pl
Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi
100 g makaronu pappardelle
80 g szpinaku, sałatkowego baby
150 g kurek
2 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
1 łyżka masła
80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%
zioła: 1 łyżka posiekanego estragonu lub 2 łyżki bazylii lub 1 łyżka natki pietruszki
Nastawić makaron, ugotować w osolonej wodzie, ma być al dente. Szpinak opłukać i osuszyć. Kurki wyłożyć na sitko i opłukać krótko pod mocnym strumieniem chłodnej wody, dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym. Kurki zbierane w lesie należy wcześniej dodatkowo oczyścić z liści i ziemi.
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Orzechy posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać masło z czosnkiem i orzechami i smażyć przez minutę. Dodać kurki i na dużym ogniu smażyć przez 2 minuty co jakiś czas mieszając.
Wlać śmietankę i na dużym ogniu zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wciąż trzymając danie na dużym ogniu dodać szpinak oraz odcedzony makaron, wymieszać i gotować na dużym ogniu przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dosypać zioła. Podawać z tartym parmezanem.
nikajaz@wp.pl
Uwielbiam dania z makaronem. Próbuję różnych wariacji na temat…
Często z tego, co mam akurat w lodówce.
Uważam, że makaron najlepiej jeść jesienią, kiedy organizm domaga się konkretów na talerzu. Wysyp warzyw i owoców sprawia, że można ponieść się fantazji, popróbować nowych smaków,udekorować kolorowo talerz (a je się też oczami).
Podaję swój przepis na:
MAKARON Z SOSEM WARZYWNYM I WARZYWNYM "BIGOSIKIEM":
Składniki na 2 osoby : sos
cebula – 1
ząbek czosnku – 1
kawałek dyni ( 30 dkg)
papryka czerwona – ½ sztuki
papryka żółta/pomarańczowa – ½ sztuki
pomarańcza – ½ sztuki
pomidory -3
papryczka peperoni– ½ sztuki
olej kokosowy bezsmakowy do smażenia – 1 łyżka
sól, pieprz do przyprawienia
szczypta cukru brzozowego
Wykonanie:
Upiekłam w piekarniku w torebce do pieczenia mięs/ryb dwie połówki papryki i kawałek dyni.
Ostudziłam, zdjęłam skórkę.
Pomidory sparzyłam, zdjęłam skórkę i udusiłam z małą ilością wody. Wody tyle, żeby się nie przypaliły. Dodałam trochę soli i cukru.
Miąższ przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Pokroiłam na nierównomierne kawałki cebulę, czosnek i pół papryczki peperoni, z której uprzednio wyjęłam pestki. Podsmażyłam na oleju kokosowym.
Do wysokiego garnuszka wrzuciłam upieczone warzywa: paprykę, dynię oraz pomidory. Dodałam podsmażoną cebulę, z czosnkiem i papryczką. Zblendowałam na prawie gładką masę.
Dodałam wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i skórkę startą na tarce (uprzednio sparzyłam).
Jeśli sos jest za rzadki, a taki miałam, to trzeba go zredukować na patelni.
„Bigosik warzywny „na (2 osoby) do makaronu:
reszta papryki
3 pomidory
1 cukinia
kawałek dyni (ok. 30 dkg)
cebula
mały ząbek czosnku
2 – 3 plasterki szynki z indyka (opcj.)
makaron na 2 osoby (4 garście)
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
kawałek oscypka do posypania potrawy(opcj.)
Wykonanie:
Paprykę, dynię, cukinię pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Wszystko usmażyć na patelni na oleju kokosowym w kolejności: wpierw cebula z czosnkiem, a kiedy się zeszkli, dodać warzywa. Mieszać, by się nie przypaliły.
Przełożyć do garnuszka.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Na patelnię wlać trochę wody. Wrzucić pomidory i lekko podgotować.
Przełożyć miąższ do warzyw.
To, co zostało na patelni przelać do garnka przez sitko. Pestki od pomidora wyrzucić.
Do garnuszka (jeśli nie chcemy mieć dania wegetariańskiego) można dołożyć 2-3 plasterki szynki z indyka pokrojone w paseczki.
Dusić warzywa do miękkości ok. 25-30 min., aż się zrobi gęsty „bigosik”
Doprawić solą i pieprzem, ale wpierw posmakować.
Makaron ugotować wg przepisu.
Połączyć go z sosem. Wyłożyć na talerz.
Na wierzchu położyć „bigosik”.
Na to posypać drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce o dużych oczkach kawałek oscypka owczego.
Zapraszam do degustacji. Mnie smakowało bardzo.
Uwaga: można zrobić makaron tylko z sosem albo z „bigosikiem”.
aleewa19@o2.pl
Najczęściej serwowany makaron w naszym domu to "spaghetti na wypasie" czyli takie nasze ulubione z mięsem, czosnkiem, cebulką, pietruszką i dużą ilośćia tartego sera oraz gęstym, włąsnej roboty sosem pomidorowym.
Składniki:
pół kg mięsa mielonego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1l sosu pomidorowego
dowolna ilosć posiekanej zielonej pietruszki.
dowolna ilość startego żółtego sera
Cebulę pokroić, podsmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć, odłożyć.
Mięso mielone przyprawić sola i pieprzem, podsmażyć. Połączyć z cebulą i czosnkiem i dodać sos pomidorowy. Dusić kwadrans. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę (zima daję mrożoną), wymieszać. Podawać obficie posypane żóltym serem.
Smacznego!
mój e-mail: rudi_k@wp.pl
to może na słodko?
Makaron na słodko z karmelizowaną dynią
Składniki:
makaron pełnoziarnisty np penne 200 g
mała dynia
1 łyżka cukru
zielona herbata (zaparzona)
twaróg 200 g
śmietanka 12% 50 ml
rodzynki 50 g
cynamon do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy cukier aż do skarmelizowania. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy zieloną herbatą. Zostawiamy aż płyn niemal w całości odparuje. Twaróg mieszamy ze śmietanką i rodzynkami, doprawiamy cynamonem. Następnie dodajemy na patelnię z dynią, mieszamy chwilę i dodajemy ugotowane al dente pełnoziarniste penne. I gotowe
nikajaz@wp.pl
Makaron z kiełbasą i kapustą kiszoną
350 g makaronu (nadaje się penne, casarecce lub fusilli)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zgniecione
500 g kiełbasy (śląskiej lub toruńskiej )pokrojonej w 1 cm kawałki
350 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki musztardy dijon
1 szczypta pieprzu cayenne
1/4 szkl białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotować ale dente. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać cebulę i paprykę, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i kiełbasę, i smażyć, aż kiełbasa się przyrumieni, około 8 minut. Dodać kiszoną kapustę, musztardę i pieprz cayenne, dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dodać wino i jeszcze chwilę poddusić. Dodać makaron, wymieszać i posypać pietruszką, wymieszać. Można całość posypać odrobiną parmezanu
nikajaz@wp.pl
Najlepsze, rozgrzewające, włoskie, sycące i smaczne Timpano!
Ciasto:
2 jajka
2 szkl. mąki
3–4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw zawinięte w folię, do lodówki na pół godziny.
Ugotuj 100g ulubionego makaronu i odstaw do ostygnięcia.
Sos:
250ml passaty
1/2 pokrojonej cebuli
mała papryczka chilli
po pół zielonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę
przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, granulowany czosnek)
oliwa
300 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe)
Mięso z cebulką i przyprawami podsmaż na patelni. Dodaj passatę i paprykę, pozostaw na ogniu 10-15 minut aż lekko zgęstnieje.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem, wyłuż rozwałkowanym ciastem. Nie odcinaj brzegów ciasta, aby później uformować z nich górę timpano.
Ugotuj 4 jajka na twardo.
Na ciastko układaj: kilka łyżek sosu pomidorowego, pokrojone na kawałki kabanosy (100g), ugotowany makaron, jajka ugotowane na twardo (pokrojone w plastry, lub ćwiartki), kulkę mozzarelli pokrojoną w plastry.
Zalej całość dwoma rozbełtanymi jajami, na to jeszcze sos pomidorowy. Zakryj nadzienie ciastem wystającym za brzegi tortownicy
Piecz 60 minut w 160 stopniach.
Pyszności!
kasiax3@gazeta.pl
Uwielbiam makaron, zwłaszcza dobrej jakości jak Barilla. Jest on głównym składnikiem dania. Mój przepis jest niewyobrażalnie prosty i szybki. Wymaga niewielu składników. Właściwie trzech, chyba, że ma się w domu zdrowy zielony dodatek jak bazylia czy pietruszka 🙂
Składniki:
makaron
masło
czosnek
Gotuję makaron. Rozpuszczam w rondelku masło. Wyciskam ząbek czosnku. Mieszam składniki.
Można dodać bazylię lub pietruszkę.
Jest to danie dla osób zabieganych i zmęczonych. Ważne by to danie było jak najgorętsze. Zmęczonych ludzi szybciej dopada przeziębienie. Dlatego czosnek dopieścił makaron 🙂 Masełko pomoże rozpuścić się witaminie A zawartej w pietruszce.
Pozdrawiam 🙂 Asia Marzejon joannamarzejon@vp.pl
Słodkie placki makaronowe z owocami
Składniki :
1 szklanka makaronu Barilla Rigatoni ( ugotowanego al dente)
1 jajko
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki suszonej żurawiny
świeże owoce sezonowe do podania
listki świeżej mięty do dekoracji
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie :
Ugotowany i ostudzony makaron drobno siekamy i przekładamy do miski do której wbijamy surowe jajko i dodajemy cukier oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Żurawinę drobno siekamy i dodajemy do masy makaronowej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy z obu stron placki makaronowe i wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lekko wystudzone dekorujemy dowolnymi owocami sezonowymi i listkami świeżej mięty.
Pozdrawiam
Jola
ecco39@wp.pl
Spaghetti Eli z gulaszem warzywnym
500 g makaronu spaghetti
warzywa
60 dkg dyni
2 czerwone papryki
2 brokuły – tylko łodygi bez różyczek
3 marchewki
1 por – jasna część
pozostałe składniki gulaszu
1 kg kiełbasy podwawelskiej
8 łyżek oleju
1 słoiczek koncentratu pomidorowego – 190 g
2 łyżki sosu słodko – pikantny chili
sól do smaku
Pora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w pół krążki. Papryki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na połówki. Usunąć szypułki i nasiona a paprykę pokroić w słupki. Z dyni usunąć skórkę i nasiona. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Łodygi brokułów umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić ją w kostkę. Koncentrat pomidorowy połączyć z sosem chili. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kiełbasę. Usmażoną kiełbasę przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na pozostałym z kiełbasy tłuszczu obsmażyć pora i przełożyć łyżką cedzakową do kiełbasy. Na patelnię wyłożyć pokrojoną marchewkę, obsmażyć i przełożyć łyżką do garnka. Na patelni obsmażyć pokrojone łodygi brokułów i przełożyć do pozostałych składników. Na patelnię wrzucić pokrojoną paprykę, obsmażyć i przełożyć do garnka z gulaszem. Na koniec na patelni obsmażyć pokrojoną dynię i dołożyć do gulaszu. Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy z sosem chili, posolić do smaku, podlać odrobiną wody i chwilę razem dusić. Podawać z makaronem spaghetti. Smacznego!
eli_555
eli_555@tlen.pl
Gulasz z kurkami Eli
1.2 kg łopatki wieprzowej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka papryki słodkiej
5 łyżek sosu sojowego
6 łyżek oleju
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 kg kurek
3 łyżki masła klarowanego
3 cebule
1 kostka mięsna
pieprz
2 łyżki mąki pszennej
50 dkg makaronu świderki tri kolor
Wieprzowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Mięso pokroić w kostkę.Połączyć olej,ocet jabłkowy,sos sojowy,paprykę i czosnek.Powstałą marynatę dodać do mięsa i włożyć do lodówki na 4 godziny.Kurki obrać,umyć i odsączyć.Cebule drobno posiekać.Mięso odsączyć z marynaty.Olej z marynaty zlać do rondla,rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać 2/3 posiekanej cebuli,resztę marynaty,kostkę mięsną i smażyć aż cebula się zeszkli.Podlać wieprzowinę wodą i dusić.Na patelni rozgrzać klarowane masło,dodać kurki,resztę cebuli,pieprz i smażyć aż odparuje cały sok.Usmażone kurki dodać do mięsa pod koniec duszenia.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do gulaszu i zagotować.Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.Gulasz podawać z makaronem.Smacznego!
eli_555
eli_555@tlen.pl
zdjęcie załączam na FB 🙂
Elżbieta Anna Kruczkiewicz
Elu niechcący komentarz się usunął proszę napisz jeszcze raz
W mojej kuchni danie typu: makaronowa pychota czy wyjątkowe, świetnie się sprawdza w różnych wariacjach smakowych… ale- moja propozycja konkursowa to : LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM, PISTACJAMI i… IMBIREM !
Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany "all dente" dzielimy na 4
części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .
Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
układamy świeży poszarpany jarmuż,okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym
czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.
Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)
podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.
Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I
3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi
dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne
Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam
beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki
mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił . Posypuję prażonymi i posiekanymi pistacjami.
Życzę smacznego i… zapraszam w podróż do krainy smaków nieodkrytych z makaronem w roli głównej 🙂
Pozdrawiam 🙂
Elżbieta Anna Kruczkiewicz
eluchakruczkiewicz@wp.pl
zrobione 🙂