Zapraszam na konkurs, w którym nagrody ufundowała Hurtownia Oliwy.
Wygrywają 2 osoby, a każda z nich dostanie 2 oliwy – Costa d’Oro Oliwa z oliwek extra vergine 750 ml i 2 oleje COSTA D’ ORO Olej z pestek winogron 750 ml.
Zadanie konkursowe
Podaj pomysł lub przepis z wykorzystaniem dwolnnego produktu ze sklepu www.hurtownia-oliwy.pl.
Każdy musi zostawić email.
Konkurs trwa do 30.01.2016 do 23.59.
EDIT:
WYGRYWAJĄ:
baskawoj2@op.pl
nikajaz@wp.pl
Gratulacje!
Jako że jestem na diecie to teraz oliwa króluje w moim menu. Ostatnio na śniadanie jadłam budyń z kaszy jaglanej z malinami i truskawkami – obłędny wręcz
Budyń jaglany
1 woreczek kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie
2 szklanki rozmrożonych malin (mogą być inne owoce)
1 łyżka stewi w proszku (lub ksylitolu)
2 łyżki oliwy Ballester Oliwa Classic o delikatnym, słodkim http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/ballester-oliwa-classic-o-delikatnym-slodkim-smaku-500ml
do polania
mus truskawkowy lub jogurt naturalny
Rozmrożone maliny zblędować na mus, dodać stewie i ciepłą ugotowaną kaszę całość dokładnie zblędować. Aby uzyskać "budyniową" konsystencje dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze raz zblędować. Można jeść od razu ciepłe albo tak jak ja zimne. Podawać z musem truskawkowym lub jogurtem naturalnym
nikajaz@wp.pl
i jeszcze jeden
Zupa z soczewicy – 2 porcje
1 łyżka oleju z pestek winogron http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/kier-olej-z-pestek-winogron-premium-500ml
½ brokułu
2 pory (tylko biała część)
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (około ½ szkl surowej)
700ml wody
4 łyżki majeranku, 2 łyżki lubczyku, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem majeranku. Pory pokroić i zeszklić na 1 łyżeczce oleju z pestek winogron, dodać różyczki brokułu i zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości. Zdjąć z ognia dodać połowę soczewicy i zmiksować na gładki krem – gdyby zupa była za gęsta dodać wody. Przyprawić majerankiem, lubczykiem, gałka, pieprzem, sola i sokiem z cytryny. Dodać pozostałą soczewicę.
nikajaz@wp.pl
Uwielbiam przeróżne sałatki dlatego jak zobaczyłam to zadanie konkursowe od razu przyszedl mi na myśl bardzo prosty, a jednocześnie tak niezbędny w kuchni sos winegret. Żeby sos winegret był dobry musi być zrobiony na najlepszej oliwe, a pozostałe dodatki smakowe to tylko kwestia naszej wyobraźni 🙂
karolina.delekta@op.pl
Bardzo prosta i smaczna sałatka z serka wiejskiego idealna na upalne dni, gdy żarzące się słońce odbiera nam apetyt! Szybka w przygotowaniu!
Składniki:
-> 300 g lekkiego serka wiejskiego
->300-350g pomidorków koktajlowych
-> ½ cytryny
-> 1 łyżka oliwy z oliwek
-> 1 łyżka octu balsamicznego
-> Świeża bazylia
-> Sól, pieprz,
Wykonanie:
Pomidorki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Przekładamy do naczynia, dodajemy świeżą bazylię, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny [jeśli ktoś woli mniej kwaśne smaki, można dodać mniej soku]. Dokładnie mieszamy.
Na dno talerza ścieramy skórkę z połowy cytryny, na nią wylewamy serek wiejski. Przekładamy pomidory z dressingiem. Przed zjedzeniem można dodatkowo schłodzić w lodówce. Jako dodatek polecam bagietkę z masłem czosnkowym.
jedzzdrowozyjzdrowofb@gmail.com
Ziołowy kuskus z kurczakiem
Oto pomysł na jeden z najszybszych obiadów! Szczególnie dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby spędzić go w kuchni! Ponadto bardzo prosty i smaczny! Serdecznie polecam!
Składniki:
-> Pół szklanki kaszy kuskus
-> Pietruszka
-> Bazylia
-> Mięta
-> Pół garści orzechów włoskich
-> 1 filet z kurczaka
-> Sól, pieprz, kurkuma,
-> 2 łyżki oliwy z oliwek
-> ¾ łyżki miodu
-> Sok z 1/3 cytryny
-> Cynamon kardamon
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około 5].
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem.
jedzzdrowozyjzdrowofb@gmail.com
Jako że mamy zimę i naszym organizmom brakuje witamin to proponuję szybką i zdrową sałatkę polaną sosem na bazie oliwy.
Składniki:
sałata lodowa lub mix sałat
3 pomidory
1 ogórek
ser mozarella(odsączony z zalewy na sitku)
pół puszki kukurydzy
pół szkl.żurawiny suszonej(przelanej wrzątkiem i odcedzonej na sitku)
Na płaskim, szerokim najlepiej szklanym półmisku kładziemy pokrojoną sałatę,na to pokrojone w ósemki pomidory,pokrojony cienko ogórek,pokrojoną mozarellę oraz kukurydzę.Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem.
Sos:
pół szklanki oliwy Ballester Oliwa Extra Virgin z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka miodu- niekoniecznie
sól,pieprz
Wykonanie sosu-wszystkie składniki połączyć ze sobą,polać sałatkę przed podaniem,posypać żurawiną.
Pyszne i zdrowe!
Basia
baskawoj2@op.pl
Jako że uwielbiam szpinak to jeszcze takie cuś
Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Niezbędne produkty:
500 gr makaronu typu penne
100 gr suszonych pomidorów w oliwie np http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/kier-pomidory-suszone-na-sloncu-290g-karton
50 gram oliwek np http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/hutesa-oliwki-zielone-b-pestek-140g-karton
450 gr szpinaku mrożonego LIŚCIE (lub około 1 kg surowych liści)
4-6 ząbków czosnku
PRZYPRAWY: sól, pieprz, chili
Zaczynamy od pokrojenia pomidorów suszonych i oliwek oraz czosnku.
Obsmażamy na oliwie z pomidorów 1-2 minuty
A następnie dodajemy szpinak.
Podsmażamy do rozmrożenia liści i doprowadzenia do miękkości.
Musimy uważać żeby ich nie rozgotować.
Mają być jędrne i przypominać zielone liście a nie papkę. Makaron gotujemy do pożądanej miękkości
Doprawiamy sos solą, pieprzem i do smaku ostrą papryczką a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem
nikajaz@wp.pl
A jak juz jestem przy szpinaku to
Ślimaki z fetą, pomidorami suszonymi i szpinakiem
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
pół słoika suszonych pomidorów
pół kostki sera feta
małe opakowanie mrożonego szpinaku
jajko
czosnek suszony
sól
Rozmrażamy szpinak i odciskamy z niego całą wodę. Jak już będzie w miarę suchy lekko solimy, dodajemy czosnku i wbijamy jajko. Mieszamy.
Suszone pomidory drobno siekamy. Fetę rozkruszamy.
Na płacie ciasta francuskiego rozkładamy szpinakową masę, z jednego końca zostawiamy 1,5-2 cm wolne. Posypujemy suszonymi pomidorami i fetą.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto zwijamy w rulon. Dość ciasno, żeby nie było luźne, ale nie zaciskamy rękami. Zawijamy tak, żeby tym pustym końcem zamknąć rulon. Kroimy rulon na plastry. Grubość tak na 2 cm. I owe plastry układamy na blaszce (w małych odstępach) na płasko, rękami formując w miarę kolisty kształt.
Pieczemy aż ciasto przestanie być surowe, lekko wyrośnie i się zrumieni. ok. 20 min,
nikajaz@wp.pl
Jeśli chodzi o oliwy to nie może zabraknąć włoskiej kuchni. Dlatego prezentuję przepis na trochę odmienioną wersję focaccia z wykorzystaniem ziemniaków
Składniki:
-> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków
-> 2 szklanki mąki
-> 1 ½ łyżeczki soli
-> 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
-> 50g żywych drożdży
-> 1 łyżeczka cukr
-> ¾ szklanki ciepłej wody
-> 400g pomidorków koktajlowych
-> Bazylia
Wykonanie:
Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.
jedzzdrowozyjzdrowofb@gmail.com