Zapraszam na konkurs, w którym nagrody ufundowała Hurtownia Oliwy.

Wygrywają 2 osoby, a każda z nich dostanie 2 oliwy – Costa d’Oro Oliwa z oliwek extra vergine 750 ml i 2 oleje COSTA D’ ORO Olej z pestek winogron 750 ml.
Zadanie konkursowe
Podaj pomysł lub przepis z wykorzystaniem dwolnnego produktu ze sklepu www.hurtownia-oliwy.pl.
Każdy musi zostawić email.
Konkurs trwa do 30.01.2016 do 23.59.

EDIT:
WYGRYWAJĄ:

baskawoj2@op.pl
nikajaz@wp.pl
Gratulacje!

9 Replies to “Konkurs z oliwami”

  1. Anonimowy says: 13 stycznia 2016 at 12:34

    Jako że jestem na diecie to teraz oliwa króluje w moim menu. Ostatnio na śniadanie jadłam budyń z kaszy jaglanej z malinami i truskawkami – obłędny wręcz

    Budyń jaglany
    1 woreczek kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie
    2 szklanki rozmrożonych malin (mogą być inne owoce)
    1 łyżka stewi w proszku (lub ksylitolu)
    2 łyżki oliwy Ballester Oliwa Classic o delikatnym, słodkim http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/ballester-oliwa-classic-o-delikatnym-slodkim-smaku-500ml

    do polania
    mus truskawkowy lub jogurt naturalny

    Rozmrożone maliny zblędować na mus, dodać stewie i ciepłą ugotowaną kaszę całość dokładnie zblędować. Aby uzyskać "budyniową" konsystencje dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze raz zblędować. Można jeść od razu ciepłe albo tak jak ja zimne. Podawać z musem truskawkowym lub jogurtem naturalnym

    nikajaz@wp.pl

  2. Anonimowy says: 13 stycznia 2016 at 13:10

    i jeszcze jeden

    Zupa z soczewicy – 2 porcje
    1 łyżka oleju z pestek winogron http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/kier-olej-z-pestek-winogron-premium-500ml
    ½ brokułu
    2 pory (tylko biała część)
    1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (około ½ szkl surowej)
    700ml wody
    4 łyżki majeranku, 2 łyżki lubczyku, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny

    Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem majeranku. Pory pokroić i zeszklić na 1 łyżeczce oleju z pestek winogron, dodać różyczki brokułu i zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości. Zdjąć z ognia dodać połowę soczewicy i zmiksować na gładki krem – gdyby zupa była za gęsta dodać wody. Przyprawić majerankiem, lubczykiem, gałka, pieprzem, sola i sokiem z cytryny. Dodać pozostałą soczewicę.

    nikajaz@wp.pl

  3. Anonimowy says: 14 stycznia 2016 at 19:09

    Uwielbiam przeróżne sałatki dlatego jak zobaczyłam to zadanie konkursowe od razu przyszedl mi na myśl bardzo prosty, a jednocześnie tak niezbędny w kuchni sos winegret. Żeby sos winegret był dobry musi być zrobiony na najlepszej oliwe, a pozostałe dodatki smakowe to tylko kwestia naszej wyobraźni 🙂
    karolina.delekta@op.pl

  4. http://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com says: 15 stycznia 2016 at 19:04

    Bardzo prosta i smaczna sałatka z serka wiejskiego idealna na upalne dni, gdy żarzące się słońce odbiera nam apetyt! Szybka w przygotowaniu!
    Składniki:

    -> 300 g lekkiego serka wiejskiego
    ->300-350g pomidorków koktajlowych
    -> ½ cytryny
    -> 1 łyżka oliwy z oliwek
    -> 1 łyżka octu balsamicznego
    -> Świeża bazylia
    -> Sól, pieprz,

    Wykonanie:

    Pomidorki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Przekładamy do naczynia, dodajemy świeżą bazylię, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny [jeśli ktoś woli mniej kwaśne smaki, można dodać mniej soku]. Dokładnie mieszamy.
    Na dno talerza ścieramy skórkę z połowy cytryny, na nią wylewamy serek wiejski. Przekładamy pomidory z dressingiem. Przed zjedzeniem można dodatkowo schłodzić w lodówce. Jako dodatek polecam bagietkę z masłem czosnkowym.

    jedzzdrowozyjzdrowofb@gmail.com

  5. http://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com says: 15 stycznia 2016 at 19:06

    Ziołowy kuskus z kurczakiem
    Oto pomysł na jeden z najszybszych obiadów! Szczególnie dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby spędzić go w kuchni! Ponadto bardzo prosty i smaczny! Serdecznie polecam!
    Składniki:

    -> Pół szklanki kaszy kuskus
    -> Pietruszka
    -> Bazylia
    -> Mięta
    -> Pół garści orzechów włoskich

    -> 1 filet z kurczaka
    -> Sól, pieprz, kurkuma,
    -> 2 łyżki oliwy z oliwek
    -> ¾ łyżki miodu
    -> Sok z 1/3 cytryny
    -> Cynamon kardamon

    Wykonanie:

    Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około 5].
    Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem.

    jedzzdrowozyjzdrowofb@gmail.com

  6. Anonimowy says: 19 stycznia 2016 at 20:42

    Jako że mamy zimę i naszym organizmom brakuje witamin to proponuję szybką i zdrową sałatkę polaną sosem na bazie oliwy.
    Składniki:
    sałata lodowa lub mix sałat
    3 pomidory
    1 ogórek
    ser mozarella(odsączony z zalewy na sitku)
    pół puszki kukurydzy
    pół szkl.żurawiny suszonej(przelanej wrzątkiem i odcedzonej na sitku)
    Na płaskim, szerokim najlepiej szklanym półmisku kładziemy pokrojoną sałatę,na to pokrojone w ósemki pomidory,pokrojony cienko ogórek,pokrojoną mozarellę oraz kukurydzę.Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem.
    Sos:
    pół szklanki oliwy Ballester Oliwa Extra Virgin z oliwek z pierwszego tłoczenia
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżeczka miodu- niekoniecznie
    sól,pieprz
    Wykonanie sosu-wszystkie składniki połączyć ze sobą,polać sałatkę przed podaniem,posypać żurawiną.
    Pyszne i zdrowe!
    Basia
    baskawoj2@op.pl

  7. Anonimowy says: 20 stycznia 2016 at 07:17

    Jako że uwielbiam szpinak to jeszcze takie cuś

    Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Niezbędne produkty:
    500 gr makaronu typu penne
    100 gr suszonych pomidorów w oliwie np http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/kier-pomidory-suszone-na-sloncu-290g-karton
    50 gram oliwek np http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/hutesa-oliwki-zielone-b-pestek-140g-karton
    450 gr szpinaku mrożonego LIŚCIE (lub około 1 kg surowych liści)
    4-6 ząbków czosnku
    PRZYPRAWY: sól, pieprz, chili

    Zaczynamy od pokrojenia pomidorów suszonych i oliwek oraz czosnku.
    Obsmażamy na oliwie z pomidorów 1-2 minuty
    A następnie dodajemy szpinak.
    Podsmażamy do rozmrożenia liści i doprowadzenia do miękkości.
    Musimy uważać żeby ich nie rozgotować.
    Mają być jędrne i przypominać zielone liście a nie papkę. Makaron gotujemy do pożądanej miękkości
    Doprawiamy sos solą, pieprzem i do smaku ostrą papryczką a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem

    nikajaz@wp.pl

  8. Anonimowy says: 20 stycznia 2016 at 07:25

    A jak juz jestem przy szpinaku to

    Ślimaki z fetą, pomidorami suszonymi i szpinakiem

    Składniki:

    1 płat ciasta francuskiego
    pół słoika suszonych pomidorów
    pół kostki sera feta
    małe opakowanie mrożonego szpinaku
    jajko
    czosnek suszony
    sól

    Rozmrażamy szpinak i odciskamy z niego całą wodę. Jak już będzie w miarę suchy lekko solimy, dodajemy czosnku i wbijamy jajko. Mieszamy.
    Suszone pomidory drobno siekamy. Fetę rozkruszamy.
    Na płacie ciasta francuskiego rozkładamy szpinakową masę, z jednego końca zostawiamy 1,5-2 cm wolne. Posypujemy suszonymi pomidorami i fetą.
    Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto zwijamy w rulon. Dość ciasno, żeby nie było luźne, ale nie zaciskamy rękami. Zawijamy tak, żeby tym pustym końcem zamknąć rulon. Kroimy rulon na plastry. Grubość tak na 2 cm. I owe plastry układamy na blaszce (w małych odstępach) na płasko, rękami formując w miarę kolisty kształt.
    Pieczemy aż ciasto przestanie być surowe, lekko wyrośnie i się zrumieni. ok. 20 min,

    nikajaz@wp.pl

  9. jedzzdrowozyjzdrowo says: 27 stycznia 2016 at 15:43

    Jeśli chodzi o oliwy to nie może zabraknąć włoskiej kuchni. Dlatego prezentuję przepis na trochę odmienioną wersję focaccia z wykorzystaniem ziemniaków

    Składniki:

    -> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków

    -> 2 szklanki mąki
    -> 1 ½ łyżeczki soli
    -> 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    -> 50g żywych drożdży
    -> 1 łyżeczka cukr
    -> ¾ szklanki ciepłej wody
    -> 400g pomidorków koktajlowych

    -> Bazylia

    Wykonanie:

    Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości
    w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.

    jedzzdrowozyjzdrowofb@gmail.com

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.